OUG nr. 156/2024 a schimbat o serie întreagă de norme, de la înjumătățirea plafonului de venituri anuale necesar pentru încadrarea ca microîntreprindere, până la eliminarea condiției privind ponderea veniturilor din activități de consultanță și management.
Plafon redus la 250.000 de euro
Dacă până acum o companie putea beneficia de regimul de impozitare al microîntreprinderilor dacă veniturile anuale nu depășeau 500.000 de euro, acum plafonul este de 250.000 de euro, calculat la cursul BNR din 31 decembrie 2024.
De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2026, plafonul se va reduce și mai mult, ajungând la 100.000 de euro, ceea ce va limita numărul firmelor care pot beneficia de acest regim fiscal preferențial.
Veniturile din consultanță și management
O firmă care obține peste 20% din veniturile sale din activități de consultanță și management poate beneficia acum de regimul fiscal al microîntreprinderilor, OUG 156/2024 eliminând restricția care a funcționat până acum în acest sens.
Ce se întâmplă dacă plafonul este depășit?
În cazul depășirii pragului de 250.000 de euro într-un an fiscal, respectiva microîntreprindere va pierde automat dreptul de a aplica regimul fiscal favorabil și va trece la impozitarea pe profit începând cu trimestrul în care plafonul a fost depășit.
Obligația de depunere a situațiilor financiare
Alt aspect important introdus de noua ordonanță vizează termenul de depunere a situațiilor financiare anuale. Începând cu 2025, firmele trebuie să depună aceste documente până la 31 mai a anului următor exercițiului financiar, și nu în termen de 150 de zile, cum era până acum. Neîndeplinirea acestei obligații poate duce la pierderea statutului de microîntreprindere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.