Potrivit Acordului, Ministerul Justiţiei este desemnat agenţie de implementare şi în această calitate i se deleagă întreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea Proiectului privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare.
Astfel, Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Justiţiei un acord subsidiar, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în implementarea Proiectului şi în aplicarea Acordului de împrumut.
Ministerul Justiţiei va implementa Proiectul prin Direcţia de implementare a proiectelor finanţate din împrumuturi externe, existentă în structura acestuia, astfel cum este prevăzut în Acordul de împrumut.
De asemenea, Ministerul Justiţiei va menţine Direcţia de implementare a proiectelor finanţate din împrumuturi externe pe toată durata implementării Proiectului, cu atribuţii, structură şi resurse satisfăcătoare pentru BIRD.
Cheltuielile reprezentând echivalentul în lei al valorii împrumutului vor fi asigurate din bugetul Ministerului Justiţiei, în limita sumelor alocate anual cu această destinaţie de la bugetul de stat.
Contribuţia României la finanţarea Proiectului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiţiei, în limita echivalentului în lei al sumei de 34 de milioane de euro, care include cheltuieli cu servicii şi despăgubiri aferente procedurii de expropriere conform legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare, şi salarizarea personalului Direcţiei de implementare a proiectelor finanţate din împrumuturi externe din cadrul Ministerului Justiţiei.
Sumele trase din împrumut şi virate în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României se utilizează pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile OUG privind datoria publică.
Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului, se asigură conform legislaţiei în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat, refinanţării şi rambursării anticipate a datoriei publice guvernamentale.
Se autorizează Guvernul României ca, prin Ministerul Finanţelor, să convină cu BIRD amendamente la conţinutul Acordului de împrumut care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de aceasta. Amendamentele se aprobă prin Hotărâre a Guvernului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.