Plăcinta dobrogeană devine al unsprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 30 martie 2023, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/700 al Comisiei din 29 martie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate (IGP), "Plăcintă dobrogeană - IGP".
Astfel, Plăcintă dobrogeană - IGP - se alătură celorlalte 10 produse româneşti recunoscute şi înregistrate la nivel european, respectiv: Magiun de prune de Topoloveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Novac afumat din Ţara Bârsei (Indicaţie Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Cârnaţi de Pleşcoi (Indicaţie Geografică Protejată), Caşcaval de Săveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salata cu icre de ştiucă de Tulcea (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Ibăneşti (Denumire de Origine Protejată) şi Salată tradiţională cu icre de crap (Specialitate Tradiţională Garantată)
În prezent, România deţine trei produse în etapa de verificare europeană, astfel: două pentru dobândirea Indicaţiei Geografice Protejate, respectiv Pita de Pecica şi Salinatele de Turda şi unul pentru dobândirea Specialităţii Tradiţionale Garantate, respectiv Sardeluţa marinată.
Informaţii suplimentare
Denumirea produsului "Plăcintă dobrogeană - IGP" a dobândit protecţia pe sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată (IGP) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare.
Indicaţia geografică protejată (IGP) evidenţiază legătura dintre regiunea geografică specifică şi denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputaţie sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esenţial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puţin una dintre etapele de producţie, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.
"Plăcintă dobrogeană" este un produs de patiserie copt, precopt congelat sau crud congelat, preparat din foi de aluat, umplute cu brânză sărată (telemea) amestecată cu caş şi ouă. Foile se obţin prin întinderea şi tragerea aluatului. Foile umplute sunt rulate, încreţite şi aranjate în formă de spirală în tăvi rotunde. Greutatea produsului este cuprinsă între 500 g şi 2000 g. Produsul are un gust sărat datorat amestecului de brânză telemea, caş, ouă şi iaurt.
În secţiune, se observă straturile alternative de umplutură de brânză de culoare alb-gălbuie şi foile de aluat.
Plăcinta dobrogeană se comercializează în trei moduri: - coaptă, întreagă sau tăiată în bucăţi şi cântărită în momentul vânzării; - precoaptă congelată; - crudă congelată.
Plăcinta dobrogeană are o consistenţă moale şi fragedă datorată amestecului de iaurt şi de ouă folosit, spre deosebire de alte produse de acelaşi tip, care au o textură crocantă, cu o suprafaţă deseori friabilă. O altă caracteristică ce o diferenţiază de produsele similare este utilizarea de foi de aluat necongelate, preparate din aluat proaspăt, pentru fiecare lot de produse finite. Foile se întind şi se usucă până când devin foarte subţiri, translucide, elastice şi puţin lucioase, calităţi pe care numai localnicii din Dobrogea le cunosc.
Aria geografică în care se poate obţine produsul înregistrat "Plăcintă dobrogeană - IGP" cu respectarea legislaţiei specifice pe sisteme de calitate europene este constituită din două zone administrative: judeţele Tulcea şi Constanţa.
Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecţiei IGP pentru denumirea Plăcintă dobrogeană a fost înaintată Comisiei Europene de către grupul aplicant Asocierea "Plăcintă dobrogeană", format din operatorii economici-procesatori: Piccolo Angelo SRL -Tulcea şi Dobrogea Grup SA - Constanţa.
Grupul aplicant are un rol important, conferit de art. 45 din Regulamentul nr.1151/2012, conform căruia acesta trebuie să contribuie la garantarea calităţii, reputaţiei şi autenticităţii produsului "Plăcintă dobrogeană - IGP" pe piaţă, prin monitorizarea utilizării comerciale a denumirii şi informarea autorităţilor competente în vederea asigurării protecţiei juridice.
Totodată, grupul aplicant trebuie să desfăşoare activităţi specifice de promovare a produsului, în vederea informării consumatorilor.
Documentaţia este publică pe site-ul www.madr.ro accesând link-ul https://www.madr.ro/docs/ind-alimentara/2018/documentatie-placinta-dobrogeana/Caiet-de-sarcini-PLACINTA-DOBROGEANA-IGP.pdf.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.