"Astăzi, după mai multe luni de formare a piloților ucraineni în Franța, primele avioane au ajuns în Ucraina", a declarat Lecornu pe platforma X (fostul Twitter), fără a preciza numărul exact de aparate livrate. "Cu piloți ucraineni la bord, aceste avioane vor contribui de acum la apărarea cerului Ucrainei", a adăugat ministrul.
Franța ar urma să trimită șase avioane Mirage 2000-5
Potrivit unui raport bugetar publicat în toamna anului trecut de Adunarea Națională a Franței, șase avioane Mirage 2000-5 urmează să fie cedate Ucrainei, dintr-un total de 26 de aparate aflate în dotarea forțelor aeriene franceze. Ministerul Apărării nu a confirmat oficial acest număr, invocând motive de securitate.
Decizia de a transfera aceste avioane specializate în lupta aeriană a fost anunțată inițial de președintele Emmanuel Macron în iunie 2024. De atunci, piloți și tehnicieni ucraineni au fost instruiți în Franța, iar aeronavele au fost modificate pentru a răspunde nevoilor Ucrainei.
Modificări tehnice pentru eficiență în luptă
Avioanele livrate au fost echipate cu sisteme de luptă aer-sol pentru a permite lovituri aeriene, dar și cu echipamente de apărare electronică, pentru a rezista bruiajului rusesc, a explicat Lecornu încă din octombrie. Aceste modificări au fost realizate la baza aeriană Cazaux, în sud-vestul Franței, în timp ce pregătirea piloților și tehnicienilor ucraineni a avut loc la baza aeriană Nancy, în estul țării.
Ucraina cere mai multe avioane de luptă
Pe fondul atacurilor rusești constante asupra infrastructurii sale energetice, Ucraina solicită urgent mai multe mijloace de apărare aeriană și avioane de luptă.
Mai multe state aliate au început deja să livreze avioane de luptă F-16 de producție americană către Kiev. Norvegia, de exemplu, a trimis un prim lot din cele șase aparate F-16 promise Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.