Constelația a fost activată mai repede în Europa de Est pe fondul izbucnirii războiului în Ucraina, pentru a ajuta populația și autoritățile să păstreze accesul la internet în cazul în care infrastructura clasică de comunicații ar fi fost distrusă.
Printr-un asemenea echipament, format dintr-o antenă, un router și o aplicație mobilă, internetul este preluat direct din constelația de sateliți de la Space X, compania spațială a lui Elon Musk.
În acest fel sunt înlocuite conexiunile prin metodele standard precum fibra optică, antenele 4G și 5G sau cablurile de rețea.
Poate unul dintre cele mai importante avantaje ale sateliților este că pot asigura conexiune la internet de mare viteză acolo unde serviciile tradiționale nu pot ajunge.
Întâlnirea de lucru a lui Nicolae Ciucă cu ministrul afacerilor externe din Ucraina
Serviciul a fost anunțat încă de anul trecut în România, iar cei interesați au avut chiar posibilitatea să plaseze precomenzi. Pentru țara noastră, Starlink promite viteze de până la 250 Mbps.
”Noi folosim în activitatea noastră profesională astfel de conexiuni. Avem uneori de lucru în zone offroad, în pădure, unde nu avem alte opțiuni de internet, așa că am zis că oricât ar costa trebuie să încercăm soluția asta și după aceea să ne dăm cu părerea”, spune Andrei Drăgan, antreprenor.
Echipamentul care asigură accesul la internetul prin sateliți costă 500 de euro, iar abonamentul standard lunar este de 100 de euro, potrivit Antena3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.