Compania de stat ungară MVM Zrt. (MVM Group) estimează că va finaliza achiziția pachetului majoritar de acțiuni la E.ON Energie România în lunile iunie sau iulie 2025, a declarat joi directorul MVM, Karoly Matrai, pentru portalul ungar Portfolio.hu, citat de Reuters.
MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a semnat în decembrie 2024 un acord pentru achiziția diviziei de furnizare gaze și energie electrică a E.ON din România. Conform acestui acord, MVM va prelua 68% din E.ON Energie România și 98% din E.ON Asist Complet. Tranzacția se va finaliza după obținerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităților competente, însă valoarea acesteia nu a fost făcută publică.
Ministerul Energiei din România sesizează CEISD
În ianuarie 2025, Ministerul român al Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu această tranzacție. Autoritățile române au identificat mai multe riscuri legate de impactul vânzării asupra securității naționale, invocând:
- Legăturile MVM cu Federația Rusă,
- Posibilitatea cesionării ulterioare a acțiunilor E.ON Energie România către entități non-UE,
- Riscuri privind securitatea datelor companiei și a celor peste 3 milioane de utilizatori,
- Probleme legate de transparența cumpărătorului.
MVM promite și neagă
În replică, directorul MVM, Karoly Matrai, a declarat că grupul ungar nu intenționează să vândă activele achiziționate în România și că aprovizionarea cu gaze se va face din surse locale.
„Transportul de gaze rusești spre România ar presupune costuri enorme de tranzit pentru noi. În aceste condiții, furnizarea a ceea ce este produs pe plan local este cea mai eficientă soluție din punct de vedere al costurilor”, a explicat Matrai.
De asemenea, oficialul MVM a estimat că toate aprobările necesare ar putea fi obținute până la sfârșitul trimestrului doi al anului, ceea ce ar permite finalizarea tranzacției în iunie-iulie 2025, conform planului inițial.
E.ON Energie România – unul dintre liderii pieței de energie
E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din țară, deservind aproximativ 3,4 milioane de clienți.
În contextul discuțiilor despre sursele de aprovizionare cu gaze, Karoly Matrai a subliniat că gazul lichefiat (LNG) nu este competitiv ca preț față de gazul rusesc livrat Ungariei prin conducte.
MVM tranzacționează anual 12-13 miliarde de metri cubi de gaze, iar aproximativ 40% din aceste volume provin din Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.