"Putem aduce o contribuţie semnificativă la stabilitatea şi pacea din Europa până în Caucaz şi din Orientul Mijlociu până în Africa. Există, de asemenea, măsuri pe care le putem lua împreună împotriva organizaţiilor teroriste", i-a declarat Recep Tayyip Erdogan lui Emmanuel Macron în cursul unui videoconferinţe, potrivit unui raport difuzat de preşedinţia de la Ankara.
"Turcia doreşte să coopereze cu Franţa în toate aceste domenii", a adăugat el, apreciind că are un "mare potenţial" colaborarea dintre Ankara şi Paris.
Citește și: Vizita Papei în Irak. Nou atac cu rachete cu două zile înainte de vizita Suveranului Pontif
Această discuţie, prima dintre cei doi lideri din septembrie, a intervenit după luni de puternice tensiuni între Ankara şi Paris, cărora se se opun în mai multe dosare ca Libia, Siria şi estul Mediteranei.
Recep Tayyip Erdogan şi Emmanuel Macron au avut schimburi aprinse de replici în ultimele luni, preşedintele turc ajungând chiar să pună la îndoială "sănătatea mintală" a omologului său francez şi să lanseze în octombrie un apel la boicotarea produselor franceze.
În prezent însă, când încearcă să repare relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană în special pe fondul problemelor economice, Recep Tayyip Erdogan şi-a îndulcit tonul şi a făcut multe declaraţii liniştitoare în ultimele săptămâni.
În timpul videoconferinţei, el a subliniat marţi că că "prietenia" franco-turcă "a depăşit numeroase obstacole" de la începuturile sale în secolul al XVI-lea sub domnia regelui Francisc I şi a sultanului Soliman Magnificul.
Preşedinţia turcă nu a menţionat, totuşi, în raportul său situaţia profesorilor de franceză de la prestigioasa Universitate Galatasaray din Istanbul, lipsiţi recent de permisele lor de muncă şi ameninţaţi cu expulzarea în orice moment, un dosar care îngrijorează Parisul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.