"Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale.
Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse. Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești", transmite, joi, printr-un mesaj publicat pe Facebook, Marcel Ciolacu.
Din aceeaşi categorie: Politicienii polonezi se acuză reciproc că promovează consumul de insecte
Alegătorii polonezi au primit vineri un nou motiv de reflexie după ce politicienii din principalele partide s-au acuzat reciproc că vor să îi oblige pe cetăţeni să mănânce insecte, înaintea alegerilor generale din toamnă, transmite Reuters.
Parlamentarii din cadrul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, susţin că partidul de opoziţie Platforma Civică intenţionează să limiteze consumul de carne şi să înlocuiască carnea cu insecte, o acuzaţie respinsă de Platforma Civică.
"La următoarele alegeri, politicienii de la Platforma Civică ar trebui să scrie pe fiecare poster "În loc de pui, mâncaţi un vierme", pentru că ăsta e programul lor adevărat", a declarat parlamentarul PiS, Bartosz Kownacki.
Postul public de televiziune TVP Info a însoţit conferinţa de presă a lui Kownacki cu o burtieră pe care se putea citi "Propunerile opoziţiei pentru polonezi: viermi în loc de carne". Acest post de televiziune este criticat în mod frecvent de partidele de opoziţie că este un organ de propagandă pentru guvern.
Subiectul consumului de viermi este prezentat în mod frecvent de TVP Info după ce iniţiativa C40 Cities, un organism care regrupează primarii unor mari oraşe din întreaga lume, şi care a recomandat măsuri precum reducerea consumului de carne şi utilizarea mai redusă a automobilelor personale pentru a combate schimbărilor climatice, a anunţat că Varşovia ar urma să fie inclusă într-un proiect destinat să demonstreze "rolul oraşelor în a răspunde la crizele climatică, energetică şi a costului vieţii".
Primarul Varşoviei este Rafal Trzaskowski, unul din politicienii de frunte ai opoziţiei.
Cu toate acestea politicienii de la Platforma Civică şi oficialii Primăriei din Varşovia subliniază că participarea Varşoviei la acest proiect nu înseamnă că sunt analizate propuneri care să forţeze oamenii să îşi reducă consumul de carne şi să mănânce viermi.
Liderul Platformei Civice, Donald Tusk a răspuns vineri la acuzaţiile venite de la partidul Lege şi Justiţie, catalogând guvernul de la Varşovia drept un "promotor al supei de viermi". Tusk a făcut aluzie la informaţiile din media potrivit cărora Centrul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare a oferit o finanţare de 6,5 milioane de zloţi (1,47 milioane de dolari) pentru un proiect intitulat 'SmartFood' care include creşterea de insecte comestibile. "Este puţin umilitor pentru oricine că media şi politicienii se întreabă de câteva zile dacă primarul Trzaskowski vrea cu adevărat să îi forţeze pe polonezi să mănânce viermi şi nu carne", a spus Donald Tusk.
La rândul său, Ministerul polonez al Fondurilor pentru Dezvoltare şi al Politicilor Regionale a precizat că programul 'SmartFood' nu este un program guvernamental şi este finanţat în principal de Norvegia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.