Într-un final, Agenția pentru Protecția Mediului Iași a emis o informare în acare anunța că monitorizează evoluţia nivelului concentraţiilor la indicatorul PM10 măsurat în staţiile din cadrul reţelei automate începând cu data de 23.08.2022
Astfel că pe baza monitorizării calitaţii aerului de către APM Iaşi pe data de 24.08.2022, începând cu ora 8.00, concentraţiile măsurate automat pentru indicatorul PM10 în staţiile IS 2 Cantemir, IS4 Aroneanu şi IS5 Tomeşti continuă să crească.
APM Iași mai spune că după valorile mari înregistrate pe data de 23.08.2022 la indicatorul PM 10 măsurat automat în cele 3 staţii începând cu ora 11.00 (cu maxime orare de 4-8 ori mai mari decât valoarea medie zilnică permisă), la ora 4:00 a.m a zilei de 24.08.2022 aceste valorile scăzuseră în jurul valorii de 50 micrograme /mc, ca apoi să înceapă din nou să crească.
Instituția explică faptul că valorile crescute pot fi puse pe seama unei situaţii naturale, dată de circulaţia atmosferică în curs, situaţie ce ar putea confirmată ulterior, conform atribuţiilor, de către ANM.
În data de 24.08.2022, APM Iaşi a prelevat filtrele aferentei datei de 23.08.2022 Iaşi pentru analiză. iar la o primă evaluare a acestora se confirmă pentru PM10 valori medii zilnice duble faţă de valoarea limită zilnică admisă pentru protecţia sănătăţii populaţiei în staţiile IS 2 şi IS 4, şi de cca 4 ori mai mare în IS 5 Tomeşti.
Pentru ceilalți indicatori, valorile înregistrate n-au fost semnificativ mai mari fată de cele înregistrate în zilele anterioare.
Toți cei interesați pot urmări în timp real calitatea aerului prin pagina web www.calitateaer.ro unde se pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare.
De asemenea, buletinul zilnic de informare privind calitatea aerului este publicat a doua zi pe pagina noastră web și pe pagina de facebook.
Toate depășirile valorilor limită zilnice pentru protecția sănătății umane, confirmate gravimetric, înregistrate de APM Iaşi sunt notificate, conform procedurilor, autorităților implicate în realizarea măsurilor necesare pentru reducerea poluării: Consiliul Judeţean, Instituția Prefectului, Garda Naţională de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, prim
Toate depășirile valorilor limită zilnice pentru protecția sănătății umane, confirmate gravimetric, înregistrate de APM Iaşi sunt notificate, conform procedurilor, autorităților implicate în realizarea măsurilor necesare pentru reducerea poluării: Consiliul Judeţean, Instituția Prefectului, Garda Naţională de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, primării.
Citește și: Bloomberg: Putin nu s-ar sfii să producă un nou Cernobîl
Istoria războiului nu are precedent pentru ceea ce se întâmplă acum în Zaporojie, Ucraina. Niciodată până acum o centrală nucleară nu a mai fost în prima linie a unui război major și chiar un obiect principal al strategiilor părților aflate în conflict.
Modul în care Rusia, Ucraina și restul lumii gestionează acest moment de pericol devine un test pentru modul în care va fi purtat războiul în zilele noastre - și dacă acesta va putea fi vreodată limitat.
Există informații potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez, Emmanuel Macron, că Kremlinul va permite observatorilor internaționali să viziteze centrala nucleară în cauză pentru a garanta siguranța acesteia. Dacă Putin vorbește serios, acest lucru ar fi încurajator. Dar el obișnuiește să mintă în legătură cu intențiile sale, așa cum a făcut-o înainte de invazia sa în Ucraina, în urmă cu jumătate de an.
Centrala, numită ZNPP, este cea mai mare din Europa. Înainte de atacul lui Putin, aceasta furniza aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei. Rușii au ocupat-o în martie și de atunci o dețin. Dar angajații - inițial aproximativ 11.000, dintre care mulți au fugit - sunt în continuare ucraineni. Acești ingineri sunt acum ostatici. Ei mențin reactoarele în siguranță și în funcțiune, dar sub amenințarea armelor.
Din punct de vedere tactic, rușii se folosesc de centrala nucleară ca de un scut. Ei adăpostesc trupe, arme și muniție în apropierea reactoarelor și a deșeurilor nucleare depozitate, presupunând că ucrainenii nu vor îndrăzni să le distrugă cu artileria, de teamă ca nu cumva exploziile să provoace o scurgere radioactivă sau chiar ceva și mai rău.
Tragând de la centrală spre trupele ucrainene de peste râul Nipru, rușii imobilizează, de asemenea, armata apărătorului și încetinesc astfel contraatacul ucrainean pentru a recuceri sudul țării.
Din punct de vedere strategic, rușii plănuiesc să deconecteze centrala de la Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană și să o conecteze la rețeaua proprie. De fapt, ei speră să fure o mare parte din alimentarea cu energie electrică a Ucrainei. Acest lucru implică distrugerea - detonarea, practic - a liniilor de transmisie de la centrală, ceea ce este incredibil de periculos. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.