Conform legislației în vigoare, dacă salariații sunt nevoiți să lucreze în liberele legale, angajatorii trebuie să-i recompenseze. Este vorba despre cei care își desfășoară activitatea în unități sanitare și de alimentație publică, dar și în întreprinderile unde munca nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
În cazul lor, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acest lucru nu este posibil, respectivii salariați vor primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu acordă liberele legale salariaților riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Anul acesta, Ziua Copilului a picat într-o zi de joi și, așa cum s-a decis la sfârșitul anului trecut, data de 2 iunie, adică vineri, a fost declarată liberă, cu recuperare ulterioară. Adăugând weekend-ul, reies patru zile libere, la care se adaugă încă una, cea de pe 5 iunie, a doua zi de Rusalii.
Așadar, salariații din mediul privat beneficiază de o zi liberă, iar ulterior, după ce se întorc vineri la lucru, de o minivacanță de trei zile, în timp ce angajații de la stat sunt liberi timp de cinci zile la rând.
O nouă zi liberă. Angajatorii, obligați să o acorde
Angajatorii vor trebui să acorde salariaților, la cererea acestora, o zi liberă plătită, pentru ca cei din urmă să participe la cursuri de prim ajutor, după cum apare într-o propunere legislativă aflată, de puțin timp, în dezbaterea senatorilor. Ziua liberă pentru participarea la cursuri de prim ajutor va putea fi solicitată atât de angajații de la stat, cât și de cei din mediul privat.
Scopul propunerii legislative aflate în dezbaterea Senatului este încurajarea înscrierii salariaților la cursuri de prim ajutor, astfel încât, în cazuri de urgență, să poată interveni rapid și eficient.
Mai exact, angajatorii vor avea “obligaţia de a acorda o zi liberă plătită salariaţilor, în vederea participării acestora la cursurile de prim ajutor”. Ziua liberă se va acorda doar la cererea salariatului, ce va trebui însoţită de dovada înscrierii la curs.
Salariații vor putea urma cursurile de prim ajutor la “instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri”, după cum apare în document.
Vor putea solicita ziua liberă plătită pentru participarea la cursuri de prim ajutor atât angajații din mediul public, cât și cei din mediul privat, inclusiv cei ce activează în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
Angajatorii care vor acorda zile libere salariaților pentru a participa la cursuri de prim ajutor vor putea scădea o sumă egală cu salariul lunar brut al celui care a efectuat un curs de prim ajutor împărţit la numărul de zile lucrătoare din luna în care a fost efectuat cursul din impozitul pe profit, din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul pe profitul asociaţiilor şi fundaţiilor, după caz, datorat pentru perioada în care a fost efectuat cursul. Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.