Conform legii în vigoare (91/2014) unul dintre părinți poate primi o singură zi liberă pe an pentru a merge cu copilul la medic. Pentru această facilitate acordată se plătesc contribuțiile la stat, dar angajatorul nu este obligat de lege să achite și ziua de muncă respectivă.
"Această zi stabilită este insuficientă pentru un părinte că să poate să-și însoțească copilul la consultații medicale", se spune în expunerea de motive atașată proiectului de lege prin care se acordă mai multe zile libere pentru ambii părinți.
Câte zile libere vor avea românii în 2020
Propunerea legislativă stabilește pentru fiecare părinte maximum 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, țînând cont atât de numărul cât și de starea de sănătate a copiilor. Astfel, prin această nouă propunere se creează posibilitatea părinților de a avea dreptul la mai multe zile libere pentru asigurarea sănătății copiilor.
Totodată, nouă inițiativa introduce și categoria de părinți adoptivi pentru "înlăturarea unei situații discriminatorii".
Așadar, înțelegem că prin această inițiativa părinții vor avea posibilitatea să obțînă libere a câte maximum 5 zile lucrătoare fiecare de-a lungul unui an calendaristic pentru a-și însoți copiii la medic.
Este o măsură care vine în sprijinul garantării siguranței familiei de a-și îngriji cea mai mici membri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.