Asta este vestea bună. Pentru că urmează partea neplăcută pentru angajații care au program normal de lucru, de luni până vineri. Din trei zile libere, rămâne una singură, având în vedere că două dintre ele, respectiv 1 și 16 iunie pică în weekend.
Pentru celelalte categorii de angajații care muncesc și în weekend (unități sanitare, alimentație publică, etc), angajatorii (indiferent dacă sunt din mediul public sau privat) vor fi obligați să ofere cele două zile libere, altfel riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Unități cu regim special
Conform Codului muncii, „prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.” De asemenea, zilele libere legale nu se pot acorda nici angajaților care au o activitate ce nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Citește și Zile libere suplimentare la români. Ce se schimbă
Totuși, acestor categorii de angajați trebuie să li se asigure compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zilele libere, atunci salariații care au lucrat în liberele legale trebuie să beneficieze „de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, mai prevede actul normativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.