Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de joi, iar valoarea tranzacţiilor s-a situat la 15,2 milioane de lei (3,09 milioane de euro).
Indicele principal BET s-a apreciat cu 0,39%, până la 10.845,05 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o creştere de 0,38%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a încheiat pe plus cu 0,23%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a urcat cu 0,15%.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,12%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat o scădere cu 0,20%.
În schimb, indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a înregistrat o creştere de 0,28%.
Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile OMV Petrom, cu 1,628 milioane de lei, urmat de titlurile Fondului Proprietatea, care au generat schimburi în valoare de 1,258 milioane de lei, şi de cele ale Nuclearelectrica - cu 898.040,95 lei.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Condmag (+8,33%), Aquila Part Prod Com (+4,01%) şi Romcab (+2,16%).
Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Dafora (-7,35%), Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (-6,97%) şi Promateris (-5,04%).
Citeşte şi: Piața metalelor prețioase: Patru scenarii pentru evoluția aurului
Puține dintre previziunile experților bancar s-au dovedit corecte anul acesta. Criza energetică și războiul din Ucraina au adus pe piețe atâtea necunoscute și evoluții imprevizibile, încât orice prognoză devine relativă, indiferent de cine este elaborată.
Începând din martie, când aurul a urcat la 2.000 de dolari/uncie, prețurile au intrat într-o spirală descendentă, din care nu pot să scape. Miercuri, uncia de aur s-a tranzacționat la valoarea de 1641,19 dolari.
"Aurul a avut un an turbulent, piața fiind împărțită între riscurile legate de creșterea economică și inflație, precum și între dobânzile reale mai mari și un dolar puternic. Din punctul nostru de vedere, rămâne multă incertitudine în ceea ce privește viitorul inflației, creșterea economică și răspunsul Rezervei Federale a SUA", au precizat strategii Goldman Sachs într-o notă de studiu, extrasă de CNBC.
Banca americană de investiții a elaborat patru scenarii economice și a prezis ce s-ar putea întâmpla cu prețul aurului în fiecare dintre situațiile identificate.
1. "Aterizare ușoară" (probabilitate de 30%) - o scădere de 8% a prețului aurului față de nivelurile actuale, până la 1530 dolari uncia.
Acest scenariu ar putea deveni realitate dacă inflația din SUA încetinește în 2023 și dacă țara evită recesiunea. De asemenea, Goldman Sachs preconizează că rata reală a dobânzii pe 10 ani va crește la 1,7%. Este probabil ca investitorii să treacă de la activele de refugiu, cum ar fi aurul, la acțiuni.
2. O recesiune însoțită de o reducere semnificativă a ratei dobânzii (probabilitate de 30%) - un salt al prețului aurului de 35% față de nivelurile actuale, până la 2250 de dolari pe uncie.
În acest scenariu, economia americană ar aluneca în recesiune, iar Fed ar urma să coboare dobânda cheie la zero până în 2025. Rata reală a dobânzii pe 10 ani ar scădea atunci la 1%.
3. Inflație mai mare, Rezerva Federală majorează, din nou, dobânda de politică monetară (probabilitate de 20%) - o scădere de 9% a prețului aurului față de valorile actuale, până la 1500 de dolari pe uncie.
Acest tipar sugerează o continuare a luptei împotriva inflației din partea Fed. Cu toate acestea, temerile legate de recesiune vor rămâne ridicate, iar rata reală la 10 ani va crește cu încă 1,5%.
4. Recesiune și o reducere limitată a ratei dobânzii (probabilitate de 20%) - o creștere cu 20% a prețului aurului față de nivelurile actuale, până la 2000 dolari/uncie.
Scenariul presupune o inflație redusă în SUA, iar Fed reduce ratele dobânzilor la 2,5% până în 2025. Investitorii, pe fondul scăderii ratelor reale și al temerilor de recesiune, vor căuta refugiu în active de protecție, inclusiv în aur.
"Principala noastră concluzie este că riscurile sporite de recesiune creează o asimetrie pozitivă în profilul de randament al aurului", a declarat Goldman Sachs.
Adică ambele scenarii negative pentru aur ("aterizare ușoară" și înăsprirea luptei împotriva inflației din partea Rezervei Federale americane) asigură o scădere mai mică a prețului metalului prețios decât scenariile pozitive pentru creșterea acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.