Zelenski, apel disperat la FMI şi Banca Mondială pentru a putea plăti salariile bugetarilor din Ucraina

Antonia Popescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Volodimir Zelenski susține că e gata să facă pace cu Vladimir Putin
Volodimir Zelenski susține că e gata să facă pace cu Vladimir Putin

Preşedintele ucrainean duce lupte grele pe toate fronturile. Cu infrastructura lovită de rachetele Rusiei şi exporturile blocate, Zelenski trebuie să găsească bani pentru plata salariilor.

Volodimir Zelenski a susţinut miercuri un discurs, la o masă rotundă ministerială pentru susţinerea Ucrainei, organizată sub conducerea Guvernului de la Kiev, a Băncii Mondiale şi a FMI, la reuniunea anuală a celor două instituţii financiare internaţionale, el mulţumind pentru sprijinul acordat ţării sale, care aduce mai aproape victoria în faţa Rusiei.

Discursul integral susţinut de Volodimir Zelenski:

”Doamnelor si domnilor,
Dragi participanţi,

Dragi prieteni!

Vă mulţumesc pentru atâta atenţie acordată Ucrainei!

În aceste zile, statul nostru a devenit ţinta unui alt atac terorist flagrant al Rusiei. Peste o sută de rachete de croazieră ruseşti şi cincizeci de drone de luptă în mai puţin de două zile împotriva infrastructurii noastre civile şi a instalaţiilor energetice. Şi acesta este doar un atac. Un atac care a afectat sau a deteriorat intenţionat aproximativ o treime din industria energetică ucraineană.

Dar războiul pe scară largă împotriva ţării noastre este în desfăşurare de mai bine de 230 de zile, iar omul care şi-a însuşit Rusia nu va pune capăt acestui război. El va cheltui zeci şi zeci de miliarde de dolari în plus şi va aproba mult mai multe atacuri până când vom forţa Rusia să facă pace – cu sau fără el.

Cooperarea noastră aduce acest moment mai aproape – aduce victoria Ucrainei mai aproape. Cu cât Ucraina primeşte mai mult ajutor acum, cu atât războiul rusesc se va încheia mai repede şi cu atât mai sigur vom garanta că un război atât de crud nu se va mai răspândi niciodată în alte ţări.

Apreciez foarte mult că înţelegeţi cu toţii acest lucru!

Mulţumesc pentru tot sprijinul! Sunt recunoscător Statelor Unite ale Americii, Preşedintelui Biden, Congresului pentru sprijinul lor special. 8,5 miliarde de dolari sunt destinate îndeplinirii obligaţiilor noastre sociale – plata salariilor, pensiilor, sprijinirea sferei sociale a Ucrainei.

Sunt recunoscător Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional pentru conducerea lor la nivel instituţional în implementarea programelor de ajutor pentru Ucraina.

Sunt recunoscător Uniunii Europene şi tuturor partenerilor noştri care au contribuit la stabilizarea situaţiei financiare a Ucrainei.

Vedeţi cu toţii că Ucraina este suficient de puternică pentru a suporta acest război. Cu toate acestea, este necesar să menţinem coerenţa în sprijinul statului nostru şi să dezvoltăm liniile de ajutor existente.

Fiecare pas specific în sprijinul Ucrainei este o reducere reală a agresiunii ruse. Vreau să vă ofer încă trei astfel de paşi acum.

În primul rând, cred că ar fi util să se creeze un format de coordonare pentru sprijinul financiar al Ucrainei similar cu cel creat la Ramstein pentru sprijinul apărării.

Doamna Kristalina Georgieva şi cu mine am discutat despre importanţa coordonării donatorilor. Ar trebui să creăm un grup de lucru permanent care să se ocupe de sprijinul financiar al Ucrainei şi să lucreze eficient la diferite niveluri – la nivelul donatorilor internaţionali şi la nivelul ţărilor care participă la ajutor”, a transmis Zelenski.

„Al doilea este de a acoperi în mod fiabil deficitul şi de a asigura elementele de bază ale vieţii oamenilor. Vedem că atacurile teroriste ruseşti pot fi intensificate. Prin urmare, trebuie să intensificăm simetric cooperarea pentru asistenţă – atât pentru refacerea distrugerilor, cât şi pentru garantarea stabilităţii financiare a statului nostru. Ştiţi datele – în acest an, teroarea rusă a dus la declinul economiei ucrainene cu mai mult de o treime. În mod similar, venitul real al poporului nostru a scăzut cu o treime. Mii de întreprinderi şi infrastructură au fost distruse. Milioane de oameni au fost strămutaţi în interior.

În prezent, avem două nevoi financiare cheie ale statului. Este vorba de 38 de miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetului de stat anul viitor. Acestea sunt salariile profesorilor, medicilor, beneficiile sociale şi pensiile. Aceasta este o garanţie a vieţii poporului ucrainean. Alte 17 miliarde de dolari, care sunt verificate de Banca Mondială şi sunt necesare pentru reconstrucţia infrastructurii critice din cadrul ADRNA. Acestea sunt şcoli, spitale, infrastructură critică de transport şi energie, precum şi locuinţe deteriorate. De fapt, tot ceea ce a devenit o ţintă principală pentru Rusia.

Avem nevoie de împrumuturi direcţionate de 2 miliarde de dolari pentru a reconstrui infrastructura electrică după distrugere şi pentru a extinde exporturile în Europa. De asemenea, ţinând cont de situaţia de criză creată de Rusia pe întreg continentul, avem nevoie de limite de credit pentru achiziţionarea de gaze şi cărbune pentru următorul sezon de încălzire. Volumul acestui nivel de sprijin este de cel puţin 5 miliarde de dolari. S-ar putea să nu trebuie să folosim aceste limite, dar ar trebui să fie acolo pentru a asigura stabilitatea.

În acest context de contracarare a deficitului şi de garantare a stabilităţii, noul program de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional este de o importanţă critică. Volumul realist este de până la 20 de miliarde de dolari. Trebuie să aprobăm în sfârşit un astfel de program ca principală sursă de acoperire a deficitului.

Iar al treilea lucru pe care aş vrea să-l ofer astăzi se referă la instrumente concrete de sprijinire a investiţiilor pentru Ucraina. Pentru a activa economia şi pentru ca întreprinderile să înceapă acum să investească în Ucraina, este necesar un mecanism de asigurare a riscurilor militare pentru noi proiecte de investiţii. Sper să putem lansa acest mecanism împreună cu Banca Mondială.

Un alt element de protecţie a activităţii economice poate fi deschiderea de către ţările partenere a limitelor agenţiilor de export-import pentru furnizarea de echipamente către Ucraina. Acesta este ceea ce vă poate consolida companiile chiar acum – în cooperare cu noi.

Doamnelor si domnilor!

Chiar acum, când  statul terorist încearcă să ne intimideze pe toţi şi mai mult, trebuie să răspundem terorii ruse cu o cooperare şi mai puternică şi semnificativă. Aceasta este o protecţie reală. Protecţia noastră comună – a democraţiei noastre comune, a modului nostru de viaţă.

Teroarea trebuie să piardă. Ucraina trebuie să câştige. Acest lucru este absolut real – cu sprijinul vostru. Din nou, sunt recunoscător tuturor celor care ne ajută!

Glorie Ucrainei!”, aîncheiat Zelenski discursul său, potrivit RTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența 0.0010
Zi precendentă 4.9749
USD
Azi 4.8284
Diferența -0.0063
Zi precendentă 4.8347
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.8284 RON
GBP flag1 GBP = 5.8939 RON
CHF flag1 CHF = 5.2980 RON
AUD flag1 AUD = 2.9955 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3512 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0310 RON
NOK flag1 NOK = 0.4242 RON
SEK flag1 SEK = 0.4329 RON
XAU flag1 XAU = 419.8038 RON
Monede Crypto
1 BTC = 502540.74RON
1 ETH = 15793.99RON
1 LTC = 602.87RON
1 XRP = 15.38RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16927.96-0.51%
BET-BK3177.08-0.52%
BET-EF918.80-0.43%
BET-FI63133.33-0.10%
BET-NG1227.02-0.12%
BET-TR37328.97-0.51%
BET-TRN36283.70-0.51%
BET-XT1462.93-0.47%
BET-XT-TR3171.25-0.47%
BET-XT-TRN3089.00-0.47%
BETAeRO879.90-0.73%
BETPlus2500.95-0.53%
RTL37682.56-0.48%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

Foto: pexels.com
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel