Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul declanşat de Rusia împotriva țării sale este poarta prin care preşedintele rus Vladimir Putin vrea "să pătrundă în Europa". Dar, a continuat liderul de la Kiev, ”barbaria nu trebuie lăsată să treacă"
"Invazia durează de 27 de zile, aproape de o lună, înseamnă că avem nevoie de alte sancţiuni şi de alte presiuni pentru ca Rusia să nu se poată aproviziona cu rezerve militare din Libia şi din Siria şi să se poată reveni la pace", a declarat Zelenski într-un discurs rostit în parlamentul italian în format video. Potrivit spuselor sale, obiectivul Rusiei este "de a influența Europa", de a-i distruge valorile, democraţia şi drepturile omului".
Este suficient să oprim o persoană
Zelenski a avertizat că armata rusă a minat zona de coastă a Ucrainei, ceea ce "reprezintă un pericol pentru toate ţările din apropiere" şi a spus că, prin exportul de gaze şi petrol, războiul a fost finanţat în ultimii zece ani.
Consecinţele acestui război sunt resimţite deja în alte părţi ale lumii, mulţi încep să facă foamea pentru că Ucraina era un mare exportator, a afirmat preşedintele ucrainean, remarcând: "Cum putem semăna sub tirurile artileriei ruse, care ne distruge câmpurile? Nu putem exporta porumb, ulei, grâu şi toate aceste produse necesare? Preţurile cresc şi mulţi oameni vor avea nevoie de ajutor".
"Este suficient să oprim o persoană pentru ca milioane să supravieţuiască", a declarat preşedintele ucrainean, referindu-se la liderul de la Kremlin.
Special pentru Ucraina
Aflat la București, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a vorbit, marţi, despre susţinerea perspectivelor europene ale Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, adăugând că obţinerea statutului de ţară candidată este un "ajutor foarte necesar, mai ales Ucrainei".
În același timp, liderii Uniunii Europene au în vedere constituirea unui ''fond fiduciar'' pentru a susţine Ucraina şi a ajuta la reconstrucţia aceste ţări după războiul declanşat de Rusia.
''Având în vedere distrugerile şi pierderile enorme suferite de Ucraina în urma agresiunii militare a Rusiei, Uniunea Europeană este determinată să susţină guvernul ucrainean pentru a răspunde nevoilor sale imediate şi, odată ce agresiunea rusă va fi încetat, pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice'', se arată în proiectul cu concluzii al summitului european.
''În acest scop, Consiliul European convine să fie creat un fond fiduciar de solidaritate cu Ucraina şi solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere'', indică documentul, fără a oferi detalii despre modul de constituire şi funcţionare a fondului, scrie Agerpres.
Citește și Bani europeni pentru companiile afectate de sancțiunile împotriva Rusiei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.