Poliția a pus în aplicare, joi, 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj. Cauza penală privește săvârşirea infracțiunii de delapidare.
În fapt, la începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unități bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operațiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei.
În urma probatorului administrat a reieșit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații, fapte ce au fost reținute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajați din cadrul unei unității bancare și mai multe persoane juridice.
Astfel, s-a reținut că în perioada 2019- 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiați și a 7 persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii.
Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiților și ale celorlalte persoane fizice, cât și prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri ori servicii fictive.
Acțiunea beneficiază de sprijinul mai multor subunității de poliție din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului, precum și din partea inspectoratelor de poliţie ale județelor Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea, Argeș și Gorj.
Citeşte şi: Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Budăi: Eu aşa ceva nu voi semna! Precizări despre pensiile militare
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat, luni dimineaţa, despre pensiile românilor. Întrebat dacă se va putea face până în toamnă renegocierea PNRR pe partea de pensii, Marius Budăi a spus: "Până în toamnă mai avem două luni. Personal nu cred. Ce pot să vă spun clar este că eu nu voi semna acel procent până în 2070 (n.r. - Plafonul total al cheltuielilor publice brute cu pensiile, de 9,4% din PIB pe termen lung (2022-2070), este precizat în anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului (CID) privind aprobarea evaluării Planului Național de Redresare și Reziliență pentru România) şi am pentru aceasta susţinerea partidului şi a lui Marcel Ciolacu. Eu aşa ceva nu voi semna! Reforma este demarată deja, contractul este semnat cu Banca Mondială. Săptămâna aceasta, cel târziu săptămâna viitoare voi avea un nou memorandum în Guvern pentru a partaja reforma şi a partaja responsabilităţile pe ministerele de resort. Ştiţi că la primul memorandum din decembrie Apărarea şi Ordinea Publică nu erau trecute în acel memorandum. Comisia Europeană ne-a solicitat ca şi acestea să fie trecute. Suntem cu paşi avansaţi, lucrăm".
Cât priveşte o eventuală majorare a pensiilor în cursul acestui an, ministrul Muncii a declarat: "Permiteţi-mi să nu creez aşteptări în rândul opiniei publice pe care să nu le putem îndeplini. Înţeleg curiozitatea jurnalistică, apreciez, înţeleg şi aşteptările oamenilor, dar pentru a nu dezamăgi, implementăm clar ceea ce am spus şi parcurgem etapă cu etapă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.