Cei 21.000 de oameni au fost angajați la CPG după 2011 când răsturnarea dictatorului Zine El-Abidine Ben Ali a fost urmată de alte proteste de amploare din cauza cetățenilor nemulțumiți de rata mare a șomajului și nivelul de trai. Guvernul a creat artificial locuri de muncă, deși producția companiei s-a cu mai bine de jumătate, transmite Reuters.
Mituirea cu locuri de muncă nu a dat rezultatele scontate. Cei care nu primit job-uri protestează blocând drumurile folosite de companie, iar cei angajați doar în acte cer măriri de salariu și intră în grevă, deși oricum nu fac nimic.
Citește și: Reînvie visul american? Cifre peste aşteptări
Reducerea producției a afectat major exporturile tunisiene de fosfați astfel că de pe locul V în lume, Tunisia a ajuns abia pe locul XI, iar din bugetul de 180 de milioane de dolari anual, 70 de milioane sunt cheltuiți doar pe salariile din CPG pentru cei 21.000 de oameni. ”Suntem conștienți că nu fac nimic”, a declarat ministrul Industriei și Energiei, Slim Feriani. Mai mult, Tunisia s-a împrumutat cu 2,6 miliarde de dolari de la FMI în 2016, dar în 2018 a mărit salariile tuturor angajaților companiilor de stat provocând nervozitatea oficialilor Fondului.
Capitalismul de stat din Tunisia este afectat și de corupția endemică, sursele Reuters susținând că CPG face reparații frecvente la utilaje care fie nu sunt stricate, fie nu au fost folosite deloc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.