Yenul s-a apreciat, iar dolarul american a rămas stabil joi, în timp ce investitorii analizează impactul noului program tarifar al președintelui american Donald Trump asupra economiei globale și cum ar putea influența perspectivele privind ratele dobânzilor pentru principalele bănci centrale.
Evoluția valutelor pe piețele asiatice
Mișcările valutare au fost moderate pe durata sesiunilor asiatice, mai puțin yenul, care a atins un maxim de peste două luni de 150,62 pentru un dolar. Creșterea yenului a fost susținută de tendința investitorilor de a se refugia în active sigure pe fondul temerilor privind impactul tarifelor lui Trump, dar și de speculațiile privind posibile noi creșteri ale ratei dobânzii de către Banca Japoniei în acest an.
Lira sterlină a scăzut la nivelul de acum două luni și s-a stabilizat la 1,2594 $.
Euro a rămas stabil la 1,0422 $, după o scădere în sesiunea anterioară, în condițiile în care oficialii Băncii Centrale Europene au exprimat opinii divergente cu privire la riscurile inflaționiste și la impactul politicii monetare asupra creșterii economice.
Trump promite noi tarife vamale
Trump a declarat că va anunța tarife vamale pentru importurile de lemn, automobile, semiconductori și produse farmaceutice „în cursul lunii viitoare sau chiar mai devreme”. Aceste declarații vin după ce, cu o zi înainte, el menționase posibile taxe vamale de aproximativ 25% pentru automobile, precum și tarife similare pentru semiconductori și produse farmaceutice.
Pe lângă anunțul privind tarifele vamale, Donald Trump a declarat că va colabora cu republicanii din Congres pentru a reduce semnificativ impozitele atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii.
Tactică de negociere
Deși măsurile lui Trump, în special cele legate de tarifele vamale, au adus volatilitate și prudență pe piețe, ultimele reacții ale investitorilor au fost mai temperate, semn că încep să se acomodeze cu stilul de guvernare al locatarului de la Casa Albă.
„Este președinte de aproximativ o lună, iar la început am observat un impact major al politicilor sale fiscale asupra piețelor financiare. Cred însă că investitorii s-au adaptat stilului și abordării lui tranzacționale în luarea deciziilor politice”, a comentat Carol Kong, strateg valutar la Commonwealth Bank of Australia.
„Îi place să folosească tarifele vamale ca tactică de negociere, așa că ceea ce spune poate fi diferit de ceea ce este efectiv implementat”, a adăugat ea.
Dolarul rămâne puternic
Indicele dolarului, care măsoară moneda americană față de un coș de valute, s-a menținut aproape de maximul ultimelor șapte zile, la 107,15.
Minuta ultimei ședințe a Comitetului Federal pentru politică monetară a arătat că propunerile inițiale ale lui Trump au stârnit îngrijorări în rândul oficialilor Rezervei Federale (Fed) privind accelerarea inflației, determinând o abordare mai precaută în privința reducerilor de dobândă.
„Minuta ședinței FOMC din ianuarie a subliniat convingerile anterioare ale Comitetului cu privire la inflație și piața muncii”, a declarat Mantas Vanagas, economist principal la Westpac.
„Rămâne o incertitudine considerabilă în ceea ce privește traiectoria inflației, având în vedere posibilele modificări ale politicii comerciale și de imigrație ale SUA.”
China menține neschimbate dobânzile de referință
China a decis să păstreze neschimbate ratele dobânzilor de referință în cadrul stabilirii lunare, așa cum era de așteptat. Autoritățile chineze prioritizează stabilitatea financiară și monetară, încetinind măsurile de stimulare economică.
Yuanul offshore a crescut cu 0,1%, ajungând la 7,2788 pentru un dolar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.