După întâlnirea cu Yellen, vicepremierul He Lifeng a deplâns faptul că "incidentele neprevăzute" au îngreunat relațiile sino-americane, dând ca exemplul balonul chinezesc doborât de Washington la începutul acestui an."Când avem îngrijorări cu privire la anumite practici economice, trebuie să le comunicăm direct și vom face acest lucru", a spus Yellen în timpul unei întâlniri cu He Lifeng, care răspunde de problemele economice în Guvernul de la Beijing.
Iar "faptul că, în pofida tensiunilor recente, am atins un nivel record al schimburilor comerciale în 2022 sugerează că există un spațiu amplu pentru ca societățile noastre să se angajeze în comerț și investiții", a adăugat secretarul Trezoreriei la Diaoyutai, vila de stat a guvernului chinez din Beijing.
Vizita doamnei Yellen intervine la câteva săptămâni după cea a secretarului de stat Antony Blinken, într-o încercare a administrației Biden de a reînnoi contactul fizic cu Beijingul după trei ani de izolare aproape totală a Chinei din cauza crizei sanitare.
Întâlnirea dintre președinții Xi Jinping și Joe Biden în Bali, din noiembrie anul trecut, a condus la un "consens semnificativ", a declarat vicepremierul chinez, dar "din păcate, din cauza unor incidente neprevăzute, cum ar fi cel cu dirijabilul, au existat unele probleme în punerea în aplicare a consensului la care au ajuns cei doi șefi de stat". Un balon chinezesc care a survolat Statele Unite a fost doborât la începutul acestui an de Washington, care a acuzat China de spionaj. În urma incidentului, vizita lui Antony Blinken la Beijing a fost amânată în ultimul moment.
Legături puternice
Sâmbătă, secretarul american al Trezoreriei a pariticat, de asemenea, un prânz oferit de femei de afaceri din China, în fața cărora a afirmat că relațiile dintre cele două țări au "rădăcini adânci”. "Este important să continuăm să cultivăm și să aprofundăm aceste legături", mai ales în contextul în care China își redeschide economia după pandemie, a spus ea, subliniind că SUA pot avea divergențe cu guvernul chinez, dar nu și cu poporul chinez.
Întrebarea este dacă "problemele care fac parte din provocările globale", cum ar fi supraîndatorarea și cooperarea privind schimbările climatice, vor fi plasate în fruntea agendei, se întreabă Lindsay Gorman, de la think-tank-ul american German Marshall Fund.
Vineri, Janet Yellen s-a întâlnit, de asemenea, cu liderii de afaceri americani prezenți în China. Aceștia i-au vorbit despre preocupările lor legate de tensiunile geopolitice dintre cele două mari puteri. "Tot ceea ce poate contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre SUA și China va ajuta, în primul rând, întreprinderile de aici, climatul de investiții și, în al doilea rând, ne va oferi mai multe oportunități de cooperare", a declarat pentru AFP Michael Hart, președintele Camerei de Comerț Americane din China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.