Liderul dela Beijing a îndemnat marţi la 'maximă reţinere' în conflictul din Ucraina şi a afirmat că ţara sa este 'îndurerată să vadă flăcările războiului reizbucnite în Europa', cel mai puternic mesaj transmis până acum de liderul de la Beijing, informează Reuters, citând media de stat.
Într-o discuţie în format virtual cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, Xi Jinping a apreciat că aceste trei ţări ar trebui să-şi unească eforturile pentru a sprijini negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, a relatat televiziunea de stat CCTV.
Citește și: China nu condamnă Rusia dar se oferă mediator și cheamă la dialog
Xi a descris situaţia din Ucraina ca îngrijorătoare şi a subliniat că prioritar este să se prevină escaladarea ei sau 'scăparea de sub control', conform sursei citate.
Preşedintele chinez a mai spus că Franţa şi Germania ar trebui să facă eforturi pentru a reduce impactul negativ al crizei, şi a exprimat preocupări legate de impactul sancţiunilor asupra stabilităţii finanţelor mondiale, aprovizionării cu energie, transporturilor şi lanţurilor de aprovizionare.
China, care a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina sau să le numească invazie, şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de ceea ce descrie ca fiind sancţiuni ilegale împotriva Rusiei.
Totuşi, prietenia Chinei cu Rusia, întărită luna trecută când preşedintele Vladimir Putin a asistat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în aceeaşi zi în care cele două state au declarat un parteneriat strategic 'fără limite', a devenit stânjenitoare pentru China pe măsură ce războiului din Ucraina escaladează, notează Reuters.
O schimbare de discurs?
Ministrul chinez de externe a declarat, luni, că cele două țări își vor relațiile în ciuda crizei din Ucraina și a avertizat împotriva interferențelor din partea unor "terțe părți".
China și-a reiterat luni poziția privind invazia rusă în Ucraina, făcând apel la toate părțile implicate să se angajeze în dialog.
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a subliniat prietenia "solidă ca o stâncă" a Chinei cu Rusia și a declarat că perspectivele de cooperare între cele două țări sunt foarte largi.
Poziția oficială a Chinei față de invadarea Ucrainei
În cadrul unei conferințe de presă în care a explicat poziția Beijingului cu privire la conflict, Wang a declarat despre cauze că "problemele din Ucraina" sunt "complexe" și nu s-au produs peste noapte.
"Rezolvarea unor probleme complexe necesită calm și rațiune, în loc să se adauge gaz pe foc și să se intensifice contradicțiile", a spus el.
Wang a făcut apel la ambele părți să rezolve disputele prin mijloace pașnice, prin dialog și negocieri, și "să respecte și să protejeze suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor".
"Trebuie să ținem cont de preocupările legitime de securitate ale părților implicate", a spus el.
Țările implicate ar trebui să aibă în vedere "pacea și stabilitatea pe termen lung a regiunii și să pună în aplicare o arhitectură de securitate europeană echilibrată, eficientă și durabilă", a spus Wang. Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.