Această întâlnire, orchestrată de Evan Greenberg, CEO al asigurătorului american Chubb, este o continuare a eforturilor Chinei de a-i asigura de investitorii străini de gândurile pașnice și de intențiile bune ale Beijingului, dar și de a stimula investițiile directe într-un context de tensiuni comerciale persistente.
Printre personalitățile notabile așteptate se numără Stephen Orlins și Craig Allen, președinții Comitetului Național pentru Relațiile SUA-China și, respectiv, Consiliul de Afaceri SUA-China.
Deși întâlnirea a fost anunțată de Wall Street Journal săptămâna trecută, organizatorii au păstrat o tăcere totală cu privire la posibilitatea desfășurării acestei întrevederi. Această întâlnire nu are legătură cu Forumul pentru Dezvoltare din China, care a reunit recent, la Beijing, directori străini și lideri chinezi. Potrivit unor surse informate, decizia de a organiza întâlnirea într-o zi de miercuri a fost luată pentru a o deosebi de forum, evidențiind poate dorința de a crea un spațiu de dialog mai intim și mai concentrat.
Un discurs liniștitor
În timp ce Biroul de Informații al Consiliului de Stat al Chinei nu a comentat informația, declarațiile oficiale din weekend, la deschiderea forumului, au fost pline de optimism. Oficialii chinezi și-au exprimat încrederea în atingerea obiectivelor economice ale țării, inclusiv o creștere de aproximativ 5% pentru anul în curs și și-au reiterat angajamentul de a sprijini afacerile din sectoarele considerate strategice.
Întâlnirea face ecou remarcilor făcute de Xi Jinping în noiembrie anul trecut, când i-a asigurat pe liderii de afaceri americani din San Francisco că țara sa este pregătită să fie partener și prieten al Statelor Unite. El a subliniat apoi amploarea oportunităților de cooperare, în ciuda provocărilor cu care se confruntă China în atragerea investițiilor străine.
Întâlnirea de miercuri ar putea fi, prin urmare, o piatră de hotar cheie în construirea unui dialog economic mai solid între cele două mari puteri economice ale lumii. De la președinția lui Donald Trump, relațiile economice dintre cele două țări s-au deteriorat. Ofensiva administrației Biden care vizează împiedicarea Chinei să aibă acces la cele mai bune tehnologii actuale este doar cea mai recentă dezvoltare, dar nu cea mai inofensivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.