Mesajul a fost transmis direct de Xi în timpul vizitei de stat la Moscova în luna martie, au adăugat persoanele menționate, una dintre primele călătorii ale lui Xi în afara Chinei după anii de izolare din cauza pandemiei de Covid-19.
De atunci, oficialii chinezi și-au asumat în privat meritul de a-l convinge pe președintele rus să renunțe la amenințările sale voalate de a folosi o armă nucleară împotriva Ucrainei, au mai spus sursele.
Descurajarea lui Putin de a folosi o astfel de armă a fost esențială pentru campania Chinei de reparare a legăturilor deteriorate cu Europa, a declarat un consilier de rang înalt al guvernului chinez. Invazia Ucrainei de către Rusia în 2022 a pus Moscova și aliatul său Beijing în dezacord cu o mare parte a continentului.
În declarațiile sale publice, China s-a opus în mod constant folosirii armelor nucleare în Ucraina. Dar mulți dintre susținătorii Kievului s-au îndoit de angajamentul Beijingului față de o astfel de descurajare, având în vedere parteneriatul "fără limite" al lui Xi cu Putin și un "plan de pace" care se suprapune puternic cu punctele de discuție rusești.
Cu toate acestea, avertismentul lui Xi le-a dat speranța că China își susține retorica publică și în spatele ușilor închise - și că amenință potențial cu consecințe pentru relația cu Rusia care ar fi suficiente pentru a-l opri pe Putin să folosească o armă nucleară.
"Chinezii își asumă creditul pentru transmiterea mesajului la toate nivelurile", a declarat un oficial de rang înalt al administrației americane.
Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a declarat în martie că vizita lui Xi "reduce riscul unui război nuclear și ei (chinezii n.r.) au spus-o foarte, foarte clar".
Ministerul chinez al afacerilor externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Dar un fost oficial guvernamental a confirmat că liderul de la Beijing i-a spus personal lui Putin să nu folosească arme nucleare, menționând că poziția Chinei împotriva utilizării acestora a fost inclusă în documentul său de poziție privind pacea în Ucraina.
Vizita lui Xi nu a rezolvat așteptările lui Putin
Putin a rămas dezamăgit după ce vizita lui Xi nu a reușit să aducă niciun câștig tangibil pentru Rusia, cum ar fi aprobarea pentru mult-așteptatul gazoduct Power of Siberia-2, au declarat oficiali occidentali din domeniul securității. Condamnarea folosirii armelor nucleare în comunicatul lor comun a fost aproape sigur adăugată la cererea Chinei, au adăugat oficialii.
Invazia Rusiei se bazează în mare măsură pe sprijinul Chinei, care a ajutat Moscova să navigheze printre sancțiunile economice care au exclus-o de pe piețele globale și lanțurile de aprovizionare critice.
Anul trecut, comerțul bilateral al Chinei cu Rusia a atins un nivel record de 190 de miliarde de dolari, deoarece Beijingul a crescut achizițiile de energie rusească și i-a permis să importe tehnologie crucială, inclusiv microcipuri.
China s-a abținut să critice Rusia pentru invazie și a acuzat Occidentul că alimentează conflictul prin furnizarea de arme Ucrainei. Beijingul a făcut, de asemenea, referiri slab voalate la "actele dăunătoare de hegemonie, dominație și intimidare" ale SUA prin intermediul sancțiunilor.
Dar războiul amenință să zădărnicească eforturile Chinei de a crea o prăpastie între Europa și SUA, potrivit consilierului guvernamental chinez de rang înalt.
Un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei sau a unuia dintre aliații săi europeni ar risca să întoarcă continentul împotriva Chinei, a declarat consilierul, în timp ce o presiune susținută din partea Beijingului pentru a preveni un astfel de act ar putea contribui la îmbunătățirea relațiilor cu Europa.
Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din Beijing, a declarat că: "Rusia nu a avut și nu va avea niciodată aprobarea Chinei pentru a folosi arme nucleare". Dacă Rusia va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, "China se va distanța și mai mult de Rusia", a adăugat el.
Avertismentul lui liderului chinez sugerează că acesta rămâne îngrijorat din cauza războiului, în ciuda asigurărilor date de Putin în octombrie anul trecut că un atac nuclear tactic nu ar avea niciun "sens politic sau militar".
Această declarație a venit pe fondul temerilor sporite din Occident că Rusia ar putea folosi armele nucleare tactice, care sunt focoase cu randament mai mic, ca răspuns la eșecurile umilitoare din Ucraina.
SUA, Marea Britanie și Franța, cele trei puteri nucleare ale NATO, au declarat Kremlinului că vor lovi forțele sale cu arme convenționale dacă va folosi arme nucleare tactice. În urma avertismentelor, Putin a renunțat la retorica sa și nu a mai menționat public armele nucleare tactice timp de câteva luni.
Persoane apropiate Kremlinului spun că liderul rus a decis în mod independent că armele nucleare tactice nu ar oferi Rusiei un avantaj, după ce a proiectat scenarii rezultate în urma utilizării acestora. Un atac nuclear ar fi fost probabil să transforme zonele pe care Putin le-a revendicat pentru Rusia într-un pustiu iradiat, în timp ce nu ar fi ajutat prea mult forțele sale să avanseze, au declarat persoanele respective.
Între timp, Kievul și-a exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea, în schimb, să provoace un accident la centrala nucleară Zaporizhzhia - cea mai mare din Europa, pe care forțele rusești o ocupă din martie 2022 - și să nege responsabilitatea.
Putin a menționat din nou armele nucleare luna trecută, când a început contraofensiva Ucrainei, spunând că Rusia a livrat focoase tactice în Belarus. Cu toate acestea, Putin a adăugat rapid că nu era "nevoie" să facă acest lucru, deoarece forțele Rusiei rețineau avansul Ucrainei.
Dar declarația a indicat că nici măcar China nu ar putea fi capabilă să îl descurajeze pe deplin pe Putin, a declarat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia. "Armele nucleare sunt ultima asigurare pe care Putin o are împotriva pierderii catastrofale a acestui război".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.