Liderul chinez Xi Jinping a cerut Chinei să „depășească” provocările legate de dezvoltarea tehnologiilor-cheie în inteligența artificială (IA), inclusiv a cipurilor și a programelor software, pe fondul tensiunilor comerciale accentuate cu Washingtonul.
Sub administrația lui Joe Biden și acum sub cea a lui Donald Trump, Washingtonul a interzis sau a restricționat exporturile către China de procesoare de ultimă generație destinate alimentării modelelor IA de înaltă performanță.
În fața acestor provocări, „China trebuie să continue să întărească cercetarea fundamentală, să-și concentreze eforturile pentru a depăși provocările legate de tehnologiile-cheie, precum cipurile avansate și programele software fundamentale, și să construiască un sistem IA autonom”, a afirmat liderul chinez Xi Jinping, potrivit declarațiilor transmise de agenția oficială Chine Nouă.
De la lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, modelele de inteligență artificială generativă s-au înmulțit atât în Statele Unite, cât și în China. Start-up-ul chinez DeepSeek, fondat în 2023, a zguduit lumea inteligenței artificiale în ianuarie, odată cu robotul său conversațional R1, care a egalat performanțele concurenților americani, dar la un cost mai redus.
Însă liderul chinez a recunoscut că industria chineză are încă "lacune", potrivit agenției Xinhua. Este „esențial” să se „promoveze autosuficiența” în acest domeniu, a adăugat el. Pentru a atinge acest obiectiv, este indispensabil un „sprijin politic”, a subliniat Xi, menționând, în special, „o combinație de politici precum drepturile de proprietate intelectuală, fiscalitatea, achizițiile publice și deschiderea infrastructurilor”.
Rivalitate tehnologică
Președintele american Donald Trump a impus taxe vamale de până la 145% asupra produselor chinezești, pe lângă taxele deja existente înainte de revenirea sa la Casa Albă. Ca răspuns, Beijingul impune suprataxe de 125% asupra mărfurilor provenite din Statele Unite.
Însă această confruntare nu se rezumă doar la suprataxele vamale. Guvernul lui Donald Trump a impus la începutul acestei luni noi autorizații necesare pentru exportarea către China a unor semiconductori de ultimă generație utilizați în inteligența artificială. Grupurile americane de cipuri avansate Nvidia și AMD au confirmat imediat că aceste restricții le vor afecta grav exporturile.
Acest tip de controale, deja utilizat în timpul mandatului lui Joe Biden, are ca obiectiv oficial împiedicarea Chinei să dezvolte tehnologii militare – dar permite de asemenea Statelor Unite să își păstreze avansul tehnologic. La începutul acestei luni, directorul general al Nvidia, Jensen Huang, a declarat, în timpul unei vizite la Beijing, că dorește „să continue să fie foarte prezent pe piața chineză” și „să joace un rol pozitiv în promovarea cooperării comerciale între Statele Unite și China”, potrivit agenției Chine Nouă.
Ambițiile globale ale inteligenței artificiale chineze stârnesc îngrijorarea multor țări în ceea ce privește gestionarea datelor personale și mai ales teama că acestea ar putea fi transmise autorităților chineze. DeepSeek a recunoscut în fața autorităților sud-coreene că a transmis datele utilizatorilor săi unei companii chineze fără consimțământul acestora, a afirmat joi autoritatea de reglementare de la Seul.
Firma a explicat aceste transferuri prin necesitatea de a răspunde la „vulnerabilități de securitate” și de a „îmbunătăți interfața utilizatorului”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.