Xi îndeamnă la calmarea crizei din Ucraina în timpul discuțiilor cu președintele Consiliului European

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Xi Jinping / Foto: Departamentul de Stat al SUA / Flickr
Xi Jinping / Foto: Departamentul de Stat al SUA / Flickr

Președintele chinez Xi Jinping a îndemnat la eforturi pentru rezolvarea războiului din Ucraina în timpul discuțiilor cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Beijingul încercând să abordeze unul dintre cele mai mari puncte de fricțiune cu Bruxelles-ul.

"Rezolvarea crizei ucrainene prin mijloace politice este în interesul Europei și în interesul comun al tuturor țărilor din Eurasia", a declarat Xi după întâlnirea de joi de la Beijing, potrivit televiziunii de stat China Central Television. El a adăugat că "este necesar să se evite escaladarea și extinderea crizei".

Michel i-a spus lui Xi că Uniunea Europeană contează pe China "pentru a contribui la încetarea distrugerii și ocupației brutale a Rusiei", potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al lui Michel. Ambii lideri "au subliniat că amenințările nucleare sunt iresponsabile și extrem de periculoase" în timpul discuțiilor de aproximativ trei ore, a adăugat acesta.

Michel îndeamnă China să nu susțină Rusia

Vorbind singur la o conferință de presă după întâlnirile sale, Michel a declarat că Xi a spus, de asemenea, că "a fost foarte clar" că China nu furnizează arme Rusiei. 

"Cu toții împărtășim responsabilitatea de a lucra pentru pace și de a respecta principiile fundamentale ale Cartei Națiunilor Unite", a spus Michel. "L-am îndemnat pe președintele Xi, așa cum am făcut-o la summitul nostru UE-China din aprilie, să își folosească influența asupra Rusiei pentru a respecta Carta ONU."

China s-a abținut să critice Rusia în legătură cu războiul din Ucraina, dând vina pe extinderea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord pentru acțiunile Moscovei. China a semnat un comunicat la summitul Grupului celor 20 din Indonezia la începutul acestei luni, în care se afirmă că "majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina", dar continuă să se abțină de la a numi războiul.

Xi și-a întărit, de asemenea, opoziția față de utilizarea armelor nucleare în Ucraina în timpul discuțiilor cu președintele american Joe Biden în cadrul G-20. Președintele rus Vladimir Putin a alimentat temerile că ar putea recurge la arme nucleare, deși diplomații ruși au clarificat ulterior poziția sa.

Michel a abordat problema drepturilor omului

Întâlnirea dintre Xi și Michel a avut loc în contextul în care abordarea de toleranță zero a Chinei față de coronavirus se confruntă cu noi tensiuni, având în vedere costurile pentru economie și poverile impuse publicului. Companiile franceze au declarat săptămâna trecută că implementarea modificărilor pe care China le-a făcut la strategia Covid Zero la începutul acestei luni, inclusiv retragerea testelor, nu a fost pe măsura așteptărilor. Camera de comerț a națiunii europene a cerut guvernului să ridice "restricțiile inutile și excesive".

În declarația purtătorului de cuvânt al lui Michel se spune că acesta i-a vorbit lui Xi despre "dificultățile cu care se confruntă companiile și investitorii din UE, care au fost exacerbate de pandemie". Declarația nu a menționat protestele care au izbucnit recent în China împotriva regulilor stricte ale națiunii Covid Zero.

În cadrul conferinței de presă, Michel a declarat că a discutat cu Xi despre proteste, precum și despre "acceptarea de către societăți a măsurilor și reacțiile autorităților". El a precizat că ambele părți au convenit să reia un dialog privind drepturile omului, adăugând: "Pentru UE, dreptul de întrunire este un drept fundamental important".Tot joi, China a cerut finalizarea unui acord de investiții cu Europa. Parlamentarii europeni au votat pentru a opri ratificarea Acordului global de investiții din cauza unei dispute privind problemele legate de drepturile omului și a sancțiunilor impuse de ambele părți.

Un nou acord UE și China

Acordul este "bun pentru China, Europa și lume", a declarat Shu Jueting, purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului de la Beijing, în cadrul unei conferințe de presă. "China și Europa ar trebui să colaboreze pentru a face presiuni pentru semnarea și intrarea în vigoare a acordului, astfel încât acesta să fie în curând în beneficiul companiilor și al publicului din ambele părți."

Europa a încercat să își croiască un teren de mijloc în ceea ce privește diplomația cu China, președintele francez Emmanuel Macron făcând apel la un angajament cu Beijingul și rezistând eforturilor de a împărți lumea în blocuri concurente.

Această mișcare respinge SUA, care încearcă să convingă producătorii de cipuri din întreaga lume să limiteze exporturile de vârf către China, limitând astfel progresul pe care economia nr. 2 din lume îl poate face în domenii precum inteligența artificială și aplicațiile militare.

Cu toate acestea, SUA și Uniunea Europeană își propun să colaboreze pentru a contracara ceea ce numesc politici care nu țin de piață, inclusiv în China, potrivit unui proiect de declarație înainte de discuțiile la nivel înalt care vor avea loc la Washington în această lună. Macron, aflat într-o vizită de stat în SUA, se întâlnește joi cu Biden. 

Citește și:

Două mari orașe din China cedează. Sunt primele fisuri în armura lui Xi?

Două uriașe orașe din China, Guangzhou și Chongqing au anunțat miercuri relaxarea restricțiilor privind COVID, la o zi după ce demonstranții din sudul orașului Guangzhou au intrat în conflict cu poliția, pe fondul unei serii de proteste împotriva celor mai severe restricții din lume legate de pandemia de Covid.

Demonstrațiile, care s-au extins în weekend la Shanghai, Beijing și în alte părți, au devenit o demonstrație de sfidare publică fără precedent de la venirea la putere a președintelui Xi Jinping în 2012.

Orașul Chongqing, din sud-vestul țării, va permite contacților apropiați ai persoanelor cu COVID-19, în anumite condiții, să stea în carantină la domiciliu, a declarat un oficial al orașului.

Guangzhou, care se află în apropiere de Hong Kong, a anunțat, de asemenea, o relaxare a restricțiilor, dar cu un număr record de cazuri la nivel național, astfel că pare să existe puține perspective de a se produce o schimbare majoră în politica "zero-COVID", despre care Xi a spus că salvează vieți și pe care a proclamat-o drept una dintre realizările politicii sale. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.9766
USD
Azi 4.7742
Diferența 0.0425
Zi precendentă 4.7317
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.7742 RON
GBP flag1 GBP = 5.9774 RON
CHF flag1 CHF = 5.3721 RON
AUD flag1 AUD = 3.1018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.4124 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4306 RON
XAU flag1 XAU = 415.3204 RON
Monede Crypto
1 BTC = 471876.01RON
1 ETH = 16016.92RON
1 LTC = 436.27RON
1 XRP = 7.06RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.75%
6 luni: 5.79%
12 luni: 5.83%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17161.14-0.82%
BET-BK3181.70-1.24%
BET-EF924.24-0.55%
BET-FI60307.01-0.59%
BET-NG1214.87-0.39%
BET-TR37845.92-0.83%
BET-TRN36786.01-0.83%
BET-XT1473.41-0.81%
BET-XT-TR3194.18-0.82%
BET-XT-TRN3111.32-0.82%
BETAeRO909.90-1.29%
BETPlus2539.68-0.80%
RTL38097.19-0.55%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel