Un apropiat al lui Vladimir Putin ar fi planificat asasinarea liderului Wagner, Prigojin, despre care Vladimir Putin nu este străin.
Moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, într-un așa spus accident de avion în august, ar fi fost de fapt o un asasinat ordonată de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.
Acesasta este concluzia Wall Street Journal (WSJ) care citează reprezentanți ai serviciilor secrete occidentale și un fost angajat al serviciului secret rus. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze articolul WSJ pe care l-a descris ca pe un de tabloid.
Patrușev a fost directorul serviciului de informații interne FSB al Rusiei între 1999 și 2008 și este secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei - un organism politic rus pentru luarea deciziilor în domeniile politicii externe, de securitate și apărare - din 2008. Conform WSJ, Patrușev ar fi fost forța din spatele planului de a-l ucide pe Prigojin.
Conform WSJ, Patrușev l-ar fi avertizat pe președintele rus Vladimir Putin încă din vara anului 2022 cu privire la creșterea influenței lui Prigojin. La acea vreme, Putin a ignorat avertismentele, mai ales că mercenarii Wagner luptau cu succes în războiul din Ucraina.
Se pare că Patrușev l-a avertizat pe Putin încă din octombrie 2022. Prigojin l-ar fi sunat pe Putin și s-ar fi plâns „în mod grosolan” de lipsa de muniție, citează WSJ un fost agent de informații. Patrușev ar fi folosit aceste convorbiri pentru a încerca să-l convingă pe Putin să se distanțeze de Prigojin. Se spune că Patrușev i-ar fi comunicat lui Putin că șeful Wagner devenise periculos și nu mai respecta autoritatea Kremlinului.
Pe 23 iunie 2023, Prigojin a început un „Mars pe Moscova” autodeclarat, cu scopul de a demite șeful Statului Major General rus și ministrul Apărării după apelurile repetate de a-i fi trimisă muniția și armamentul de care avea nevoie în Ucraina.
La acest punct, Patrușev a preluat comanda, scrie WSJ. Secretarul Consiliului de Securitate a organizat o serie de apeluri telefonice pentru a-l convinge pe Prigojin să pună capăt revoltei. A sunat și ofițeri care simpatizau cu șeful Wagner pentru a-l convinge pe Prigojin. Prigojin a ignorat cinci apeluri venite din partea Kremlinului.
Patrușev a apelat și la președinții Belarusului și Kazahstanului. Căuta medierea conflictului. Conform surselor WSJ, apelul către președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a fost o măsură de precauție împotriva celui mai rău scenariu posibil. Patrușev a sperat să primească sprijin militar din partea Kazahstanului în cazul în care armata rusă nu reușea să țină sub control mercenarii lui Prigojin. Tokayev a refuzat, deoarece s-a distanțat de Rusia după invazia rusă în Ucraina.
Revolta Wagner a eșuat rapid, iar Kremlinul le-a oferit luptătorilor și lui Evgheni Prigojin să meargă în Belarus și să fie cruțați de pedeapsă. La începutul lunii august, Patrușev i-a ordonat asistentului său să pregătească o operațiune pentru a-l „elimina” pe Prigojin, citează WSJ un fost agent de informații rus.
Conform agențiilor de informații occidentale, lui Putin i-au fost prezentate ulterior planuri la care nu a avut obiecții. Conform lor, Evgheni Prigojin aștepta la aeroportul din Moscova pe 23 august pentru verificarea avionului său privat. La acest moment, a fost plasată o mică bombă sub aripă.
Imediat după decolarea din Moscova, avionul privat Embraer Legacy 600 al lui Prigojin s-a prăbușit în regiunea Tver. Toate cele zece persoane la bord, inclusiv Prigojin și comandantul PMC Wagner, Dmitry Utkin, au murit. Au existat relatări imediate că Prigojin se afla în avion, dar moartea sa nu a fost confirmată oficial de un comitet de anchetă rus decât pe 27 august.
Kremlinul a negat orice implicare în moartea lui Prigojin. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a descris rapoartele conform cărora Putin a ordonat personal distrugerea avionului în care se afla Prigojin ca fiind „minciuni absolute”.
În octombrie, Putin a declarat că experții au găsit fragmente de grenade în corpul pasagerilor decedați ai avionului. Putin a spus că nu a existat nicio influență externă asupra avionului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.