Ascuns în spatele gardurilor, Spitalul Huoshenshan, acum dezafectat, a fost construit de mii de muncitori în această metropolă centrală chineză, unde virusul a fost detectat pentru prima dată.
Pe 23 ianuarie 2020, confruntate cu răspândirea unui virus necunoscut atunci, autorităţile din Wuhan au declarat lockdown complet al oraşului - care a durat în total 76 de zile.
A fost începutul unei politici stricte de sănătate în China, de control al mişcărilor, carantine obligatorii şi apoi testare, care prefigura răsturnările globale care urmau.
Astăzi, animatele cartiere de cumpărături ale oraşului şi blocajele de trafic par la ani lumină distanţă de străzile complet pustii şi de spitalele aglomerate care au fost simbolul primului lockdown anti-Covid din lume.
"Oamenii merg înainte. Amintirile de atunci devin din ce în ce mai estompate", a declarat pentru AFP Jack He, un student de 20 de ani care locuieşte în Wuhan. Licean în perioada pandemiei, el şi-a petrecut atunci o mare parte a anului şcolar urmând cursurile online. "Încă se simte că aceşti ani au fost cu adevărat grei (...) Dar o nouă viaţă a început", mai subliniază el, cu câteva zile înainte de a cincea aniversare a lockdown-ului.
Piața Huanan
Pe locul care a găzduit cândva piaţa Huanan, unde unii oameni de ştiinţă au susţinut că virusul s-ar fi transmis de la animale la oameni, a fost construit un zid albastru deschis pentru a ascunde tarabele acum dezafectate.
Când au trecut jurnaliştii AFP, muncitorii instalau decoraţiuni de Anul Nou Chinezesc la vitrinele de la etajul doi al pieţei, unde încă mai sunt magazine deschise. Nu există semne care să amintească de importanţa locului.
De fapt, oraşul nu are un loc unde să aducă un omagiu victimelor pandemiei.
Comemorările oficiale ale perioadei de lockdown se concentrează pe eroismul medicilor şi eficacitatea măsurilor împotriva epidemiei, în pofida criticilor, des auzite la nivel internaţional, faţă de muşamalizarea de către autorităţi a primelor cazuri în decembrie 2019.
Pandemia rămâne însă un subiect sensibil la Wuhan. Mai mulţi vânzători de la "noua piaţă din Huanan" refuză să vorbească despre aceasta. Cu toate acestea, un proprietar de tarabă, vorbind sub acoperirea anonimatului, a spus că "afacerile nu merg la fel de bune ca înainte".
Un altul a explicat că managerii de piaţă au postat înregistrări ale camerelor de supraveghere cu jurnaliştii AFP într-un grup de discuţii online şi le-au solicitat vânzătorilor să nu accepte cererile de interviu.
Cel puţin o maşină i-a urmărit pe reporterii AFP în timpul şederii lor la Wuhan.
Imagine din 2020 din piața Huanan
Unul dintre puţinele locuri pentru comemorarea publică a lockdown-ului este lângă fostul spital Huoshenshan: o benzinărie care serveşte şi drept "bază de educaţie COVID-19". Un perete afişează o cronologie a lockdown-ului, cu fotografii şterse ale preşedintelui Xi Jinping, care a vizitat Wuhan în martie 2020.
Un angajat a declarat pentru AFP că o clădire mică din spatele magazinului de proximitate al unităţii găzduia o altă expoziţie, dar acum se deschide doar "când vine conducerea în vizită".
Este adevărat însă că oraşul şi-a recăpătat de mult entuziasmul vremurilor dinaintea pandemiei. Dimineaţa, localnicii trec pe strada Shanhaiguan şi servesc micul dejun ce constă în special în tăiţei şi gogoşi.
Pe strada comercială de lux Chuhe Hanjie, oamenii vin să-şi plimbe câinii, iar tinerii sunt îmbrăcaţi la modă de ultimă generaţie, în timp ce alţii aşteaptă să comande ceaiuri cu lapte.
O rezidentă în vârstă de 40 de ani, Chen Ziyi, consideră că faima oraşului câştigată în timpul pandemiei a avut în cele din urmă un efect pozitiv, atrăgând un aflux de turişti. "Toată lumea este mai interesată de Wuhan acum", spune ea. "Se spune că Wuhan este oraşul eroilor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.