Administrația nu a luat nicio decizie finală cu privire la acest lucru, au declarat sursele pentru Bloomberg. Etichetarea Wagner ca organizație teroristă străină ar permite SUA urmărirea penală împotriva grupului și a membrilor săi, precum și să urmărească activele sale din întreaga lume.
Acțiunea împotriva Wagner ar marca un nou efort al SUA de a contracara un grup care a câștigat în importanță și putere în întreaga lume, în special de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, deoarece mercenarii săi au jucat un rol major în lupte. Liderul grupului, Evgheni Prigojin, este considerat un aliat și susținător major al președintelui Vladimir Putin și al efortului său de război din Ucraina. El este cunoscut ca "bucătarul lui Putin", deoarece firma sa de catering a deservit mai multe recepții de la Kremlin.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, care a vorbit sub protecția anonimatului, a refuzat să confirme discuțiile despre Wagner, dar a declarat că SUA vor continua să îi tragă la răspundere pe cei responsabili de războiul din Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a răspuns la solicitarea de comentarii. Guvernul Rusiei a negat în trecut orice legătură oficială cu Wagner.
Prigozhin și Wagner sunt deja sancționați de SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană, deși grupul nu a făcut decât să continue să câștige putere și influență.
În septembrie, Prigojin a recunoscut pentru prima dată că a fondat grupul și că acesta a fost activ în Siria și în alte state arabe, precum și în Africa și America Latină. El s-a referit la grup ca fiind "unul dintre pilonii patriei noastre".
Televiziunea de stat rusă a evidențiat rolul grupului în Ucraina. În septembrie, a apărut o înregistrare video cu un bărbat care seamănă foarte mult cu Prigozhin și care oferea eliberarea anticipată unor deținuți în cazul în care se înrolează pentru a lupta în Ucraina.
Oficialii occidentali au devenit, de asemenea, din ce în ce mai alarmați de prezența organizației Wagner în anumite părți ale Africii. Națiunile Unite au anunțat în martie că investighează încălcările drepturilor omului în Mali de către mercenarii Wagner, a căror desfășurare în această națiune din Africa de Vest a determinat Franța și aliații săi să își retragă forțele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.