Administraţia Biden ia în considerare să elibereze în următoarele luni până la 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice, Este cea mai mare reducere a rezervelor strategice americane din ultimii 50 de ani. Până în prezent, aceste manevre nu au reușit să reducă prețurile, deoarece cererea globală a atins aproape nivelurile anterioare pandemiei, iar oferta globală s-a restrâns.
Statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) se vor întâlni vineri pentru a decide să elibereze în mod coordonat petrolul, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei din Noua Zeelandă. "Cantitatea de petrol care ar urma să fie eliberată în mod coordonat nu a fost încă decisă. La reuniune se va stabili volumul total şi va urma apoi alocarea pe ţară", a adăugat purtătorul de cuvânt.
În urma informaţiilor, cotaţia barilului de petrol a scăzut cu peste cinci dolari. Luna aceasta, în urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat la aproximativ 139 dolari, cel mai ridicat nivel din 2008, dar joi în tranzacţiile din Asia a scăzut sub 106 dolari, în timp ce țițeiul american marca WTI a coborât la 101 dolari/baril.
Rusia este unul dintre principalii producători de petrol, contribuind cu aproximativ 10% la piaţa globală. Dar sancţiunile şi reticenţa cumpărătorilor de a achiziţiona petrol rusesc ar putea elimina aproximativ trei milioane de barili pe zi (bpd) de petrol rusesc de pe piaţă începând din aprilie, a estimat IEA.
Citește și Supremația dolarului periclitată de războiul din Ucraina. China intră în joc
Rusia exportă 4 - 5 milioane de barili pe zi. Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a declarat săptămâna trecută că SUA şi aliaţii din IEA discută din nou să elibereze în mod coordonat petrol din rezervele strategice.
La începutul lunii, statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei au decis să elibereze 60 milioane de barili de petrol din rezervele lor strategice, pentru a calma preţurile. Jumătate din cantitatea totală a provenit de la rezerva strategică a SUA iar restul de la alte mari puteri industrializate, precum Japonia şi Germania.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.