"Aş spune sincer că rămân dezamăgită de faptul că Comisia Europeană nu s-a alăturat grupului de creditori pentru a oferi o scutire de la plata datoriei Ucrainei", a declarat ministrul economiei şi finanţelor lui Joe Biden, la o întâlnire la Washington în cadrul reuniunilor de toamnă ale FMI şi Băncii Mondiale.
"Ucraina, după cum ştiţi, se confruntă cu un deficit uriaş de finanţare şi are nevoie de sprijinul nostru deplin", le-a spus ea miniştrilor de finanţe şi comisarilor europeni.
Un grup de creditori internaţionali ai Ucrainei, care cuprinde Canada, Franţa, Japonia, Marea Britanie, Germania şi Statele Unite, au semnat un protocol de acord la 14 septembrie ce prevede amânarea plăţii datoriei ucrainene după o solicitare a Kievului. Aceste ţări şi-au dat acordul la 20 iulie şi de atunci au îndemnat alţi deţinători de obligaţiuni să facă acelaşi lucru.
"Comisia este un organism multilateral şi pentru a lua o astfel de decizie trebuie să avem un consens al tuturor statelor membre", a reacţionat comisarul pentru afaceri economice al Comisiei Europene Paolo Gentiloni, întrebat vineri într-o conferinţă după remarcile ministrului american. "De aceea avem o cale diferită şi o abordare diferită a problemei", a adăugat el. FMI a avertizat la aceste întâlniri că Ucraina se confruntă cu un deficit bugetar ce ar putea ajunge la 4 miliarde de dolari pe lună în 2023.
Janet Yellen l-a primit marţi pe ministrul ucrainean de finanţe Sergii Marcenko, la Departamentul Trezoreriei. Ea a cerut ţărilor partenere şi aliaţilor Statelor Unite să accelereze plăţile financiare către Ucraina şi să-şi intensifice asistenţa, atât pentru "a ajuta Ucraina să-şi menţină serviciile guvernamentale esenţiale", dar şi pentru "a începe să construiască şi să se redreseze". "Vom continua să vă sprijinim", a promis dna Yellen.
Guvernul Statelor Unite a anunţat noi livrări de arme către Ucraina în valoare totală de 725 milioane de dolari, informează sâmbătă DPA. Pachetul include sisteme suplimentare mobile de lansatoare de rachete HIMARS, muniţie, vehicule blindate şi materiale medicale, a declarat Casa Albă.
"Vom continua să fim alături de poporul Ucrainei în timp ce îşi apără libertatea şi independenţa cu curaj extraordinar şi
determinare fără margini. Capabilităţile (militare) pe care le oferim sunt calibrate cu grijă pentru a face o mare diferenţă pe câmpul de luptă pentru Ucraina", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.
Pachetul de arme pentru Ucraina provine din stocurile Pentagonului, potrivit Departamentului de Stat american. Aceasta ridică asistenţa militară totală a Statelor Unite acordată Ucrainei de la începutul mandatului preşedintelui Joe Biden la 18,3 miliarde de dolari. Majoritatea ajutorului a fost oferit de când Rusia şi-a lansat războiul împotriva Ucrainei la 24 februarie, adaugă DPA.
Citește și Pentagonul alocă aproape 1 miliard de euro pentru o rachetă care să dea fiori Rusiei și Chinei
Citește și Polonia cheltuiește sume record pentru a-și întări dispozitivul de apărare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.