Poliţia de la Capitoliul SUA a răspuns cu focuri de armă şi gaze lacrimogene după ce sute de protestatari au pătruns cu forţa în clădirea Congresului. Ei au încercat să îi oblige pe parlamentari să anuleze pierderea alegerilor de către preşedintele Donald Trump, la scurt timp după ce unii dintre colegii republicani ai lui Trump lansaseră un ultim efort pentru a răsturna rezultatul.
Câteva reacţii înregistrate pe întreg globul:
Suedia
Premierul suedez, Stefan Lofven, a scris într-un mesaj pe Twitter că incidentele sunt "un atac împotriva democraţiei". "Preşedintele Trump şi mai mulţi membri ai Congresului poartă o răspundere importantă pentru ceea ce se întâmplă acum. Procesul democratic de alegere a unui preşedinte trebuie respectat", a adăugat el.
Regatul Unit
Premierul britanic Boris Johnson a făcut apel miercuri la încetarea "scenelor ruşinoase" de la Washington.
"Scene ruşinoase în Congresul SUA", a scris Johnson pe Twitter.
"Statele Unite apără democraţia în lume, iar acum este vital ca acolo să existe un transfer de putere paşnic şi ordonat", a adăugat prim-ministrul britanic.
Germania
Ministrului de externe german, Heiko Maas, a apreciat că duşmanii democraţiei se vor înveseli la vederea scenelor de violenţă de pe Capitoliul SUA şi i-a cerut preşedintelui american în exerciţiu, Donald Trump, să accepte decizia alegătorilor americani.
Într-un tweet postat după ce protestatarii au luat cu asalt sediul legislativului american, Maas a declarat că violenţele au fost provocate de o retorică inflamatorie.
"Duşmanii democraţiei vor fi încântaţi cu aceste imagini teribile din Washington DC. Trump şi susţinătorii săi trebuie să accepte într-un final decizia alegătorilor americani şi să înceteze să mai calce în picioare democraţia", a scris Maas.
Rusia
"Imagini asemănătoare celor din timpul Maidanului vin din Washington DC", a scris pe Twitter ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitry Polyanskiy, referindu-se la protestele de la Kiev care l-au răsturnat pe preşedintele Ucrainei, susţinut de Rusia, Viktor Ianukovici, în 2014.
"Unii dintre prietenii mei întreabă dacă cineva va distribui biscuiţi protestatarilor cum a fost cazul cu Victoria Nuland", a spus el, amintind o vizită din 2013 în Ucraina întreprinsă de adjunctul secretarului de stat Victoria Nuland care a oferit mâncare protestatarilor.
NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat miercuri protestele violente de la Washington drept "scene şocante" şi a declarat că rezultatul alegerilor prezidenţiale americane "democratice" trebuie respectat.
Spania
Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a scris într-un mesaj pe Twitter: "Urmăresc cu îngrijorare ştirile care vin de pe Capitoliul din Washington. Am încredere în forţa democraţiei americane. Noua preşedinţie @JoeBiden va depăşi această perioadă de tensiune, unind poporul american".
Canada
Premierul canadian, Justin Trudeau, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la violenţele de la Washington. "Evident că suntem îngrijoraţi şi urmărim situaţia minut cu minut", a declarat Trudeau pentru postul de radio News 1130 Vancouver. "Cred că instituţiile democratice americane sunt puternice şi sperăm că totul va reveni la normal în scurt timp".
Turcia
Ministerul de Externe al Turciei a dat publicităţii un comunicat în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la actele de violenţă şi a îndemnat la calm şi bun-simţ, în timp ce i-a îndemnat pe cetăţenii săi să evite aglomeraţiile şi zona de protest.
Franţa
Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a scris pe Twitter: "Violenţele contra instituţiilor americane sunt un atac serios împotriva democraţiei. Le condamn. Voinţa şi votului poporului american trebuie să fie respectate".
UE
Şeful diplomaţiei europene Josep Borell a denunţat miercuri "un asalt neobişnuit împotriva democraţiei americane" şi a făcut apel la respectarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din SUA, câştigate de Joe Biden.
"A asista la scenele din această seară de la Washington este un şoc. Ne bazăm pe Statele Unite pentru a permite un transfer paşnic al puterii către Joe Biden", a scris la rândul său pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a apreciat ca "profund îngrijorătoare" scenele care au avut loc la Capitoliu. "Votul democratic trebuie respectat", a adăugat el.
Irlanda
Premierul irlandez, Micheal Martin, a reamintit "legăturile profunde" ale ţării sale cu Statele Unite, subliniind că observă evenimentele de la Washington cu "multă îngrijorare şi consternare".
Olanda
Premierul olandez, Mark Rutte, a apreciat ca "oribile" imaginile de la Washington şi l-a îndemnat pe Donald Trump să îl "recunoască viitor preşedinte pe Joe Biden chiar de astăzi".
Norvegia
"Ceea ce vedem în acest moment la Washington este un atac total inacceptabil împotriva democraţiei în Statele Unite. Preşedintele Trump are responsabilitatea să oprească asta. Imagini cutremurătoare, de necrezut să fie din Statele Unite", a reacţionat premeirul norvegian, Erna Solberg.
ONU
Preşedintele Adunării Generale a ONU, Volkan Bozkir, s-a declarat miercuri într-un mesaj pe Twitter "profund preocupat" de "întreruperea procesului democratic în ţara-gazdă a Naţiunilor Unite"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.