Deși prudența afișată anul trecut de Warren Buffett față de piețele bursiere i-a surprins pe mulți, este acum clar că investitorul miliardar și compania sa, Berkshire Hathaway, au anticipat prăbușirea provocată de tarifele vamale impuse de Trump și de tensiunile comerciale globale.
Buffett și Berkshire au acumulat, într-adevăr, o cantitate impresionantă de lichidități, reducându-și pozițiile și cumpărând foarte puține acțiuni, diminuând chiar și răscumpărările propriilor titluri.
Este imposibil de spus dacă Buffett a prevăzut victoria lui Trump și criza tarifelor vamale care a urmat, însă este clar că atât Buffett, cât și Berkshire au resimțit și interpretat corect starea de disconfort generată pe piețe de incertitudinile legate de rezultatul alegerilor americane și de planurile lui Trump.
În orice caz, această atitudine a demonstrat încă o dată investitorilor din întreaga lume că a urmări pozițiile lui Warren Buffett și de a-i analiza opiniile despre evoluția piețelor este adesea o idee inspirată.
Investitorii așteaptă următoarea mișcare a lui Buffett
Acum, când piețele au înregistrat scăderi puternice de la începutul anului, iar Warren Buffett și compania lui dețin o rezervă impresionantă de lichidități, investitorii așteaptă să vadă dacă Buffett a profitat de turbulențe pentru a cumpăra acțiuni.
Marile fonduri precum Berkshire sunt obligate să prezinte SEC (jandarmul piețelor bursiere din SUA) și să facă publice toate pozițiile deținute la fiecare 90 de zile către SEC, pentru trimestrul încheiat. Această raportare, cunoscută sub numele de „13F”, trebuie depusă la SEC în termen de 45 de zile de la sfârșitul trimestrului.
Astfel, data de referință este 15 mai. Până atunci sau chiar în acea zi, Berkshire Hathaway va dezvălui toate tranzacțiile efectuate în primul trimestru al anului. Se preconizează că acțiunile pentru care Berkshire a deschis poziții sau și-a mărit participația vor crește, în timp ce cele vândute sau reduse ar putea fi penalizate pe piață.
Buffett, interes pentru piața japoneză
Cu peste 330 de miliarde de dolari în lichidități, echivalente de numerar și titluri de stat pe termen scurt, Berkshire dispune de o rezervă semnificativă de capital, gata să fie investită dacă apare o oportunitate interesantă. Berkshire a fost mereu în căutarea extinderii pozițiilor sale existente, iar această tendință ar putea continua. În plus, Buffett și-a exprimat recent un interes crescut pentru acțiunile japoneze.
Totuși, trebuie avut în vedere că cea mai mare parte a scăderilor de pe piețe nu a avut loc în primul trimestru, ci în luna aprilie. De asemenea, persistă multe incertitudini privind rezultatul negocierilor tarifare și viitorul comerțului global, ceea ce ar putea determina pe Buffett să nu se grăbească în luarea deciziilor.
Chiar și așa, raportul 13F al Berkshire Hathaway pentru primul trimestru va fi urmărit cu mare atenție de către investitori.
Cum te poți inspira din strategia lui Warren Buffett
Performanța investițiilor lui Warren Buffett se bazează în mare parte pe abilitatea sa de a profita de crize și prăbușiri bursiere pentru a cumpăra acțiuni de calitate la prețuri reduse.
Buffett este binecunoscut pentru strategiile sale de tip „value investing”, care presupun achiziționarea de acțiuni ale unor companii solide, atunci când consideră că prețul acestora este sub valoarea lor „reală” – o metodă imitată de milioane de investitori și recunoscută ca fiind una dintre cele mai sigure și profitabile strategii pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.