Warren Buffett, 10 concluzii și ceva pesimism după adunarea anuală a acționarilor Berkshire Hathaway

DCBusiness Team |
Data publicării:
Warren Buffett
Warren Buffett

Warren Buffett împreună cu partenerul său de afaceri Charlie Munger au dezvăluit sâmbătă, în timpul adunării anuale a acționarilor Berkshire Hathaway, că sunt precauți în ceea ce privește deținerea de acțiuni bancare, sunt pesimiști în ceea ce privește imobiliarele comerciale și pesimiști în ceea ce privește economia SUA.

Cele două figuri emblematice ale investițiilor - care sunt directorul general și, respectiv, vicepreședintele Berkshire - au prezentat, de asemenea, participația masivă pe care o dețin la Apple, au exclus o ofertă de preluare a Occidental Petroleum și au discutat despre riscurile pe care le prezintă inteligența artificială și de-dollarizarea.

Cei doi, ambii în vârstă de peste 90 de ani, au oferit sfaturi și despre succes, căsătorie și moștenire.

Iată cele 10 concluzii cheie de la întâlnirea anuală a Berkshire:

1. Temerile legate de sectorul bancar și de plafonul de îndatorare

Buffett a declarat că permiterea falimentului Silicon Valley Bank ar fi fost "catastrofală". El a declarat că americanii nu ar trebui să se îngrijoreze de siguranța depozitelor bancare sau de faptul că guvernul federal își va depăși limita de împrumut.

"Dacă guvernul ar fi permis deponenților să piardă bani, ar fi provocat probleme în toată țara și ar fi perturbat sistemul financiar global", a spus el. "Nu așa se vor comporta SUA, așa cum nu vor lăsa plafonul de îndatorare să provoace turbulențe la nivel mondial."

De asemenea, Buffett a criticat politicienii, agențiile federale și mass-media pentru că îi lasă pe oameni să se teamă inutil.

"Un chibrit aprins poate fi transformat într-o conflagrație, sau poate fi stins", a spus acesta.

Investitorul a subliniat, de asemenea, că Berkshire este gata să ofere lichidități dacă o criză financiară pune stăpânire pe economia americană.

"Vrem să fim acolo dacă sistemul bancar se blochează temporar într-un fel sau altul", a spus el. "Nu ar trebui, nu cred că se va întâmpla, dar cred că ar putea".

Buffett a adăugat că se ferește să dețină acțiuni bancare în acest moment, având în vedere provocările actuale ale sectorului.

2. Necazurile din domeniul imobiliar comercial

Creșterea ratelor dobânzilor, standardele de creditare mai stricte și scăderea evaluării activelor pun presiune asupra dezvoltatorilor de imobile comerciale.

Buffett a criticat dependența excesivă a sectorului de datorii și a susținut că imprudența trebuie să fie penalizată "dacă vrei să schimbi modul în care oamenii se vor comporta în viitor".

Între timp, Munger a prezis o lovitură devastatoare în inimile comerciale ale orașelor.

"Golirea centrelor orașului în Statele Unite și în alte părți ale lumii va fi destul de semnificativă și destul de neplăcută", a spus el.

3. Economia se răcește

Buffett a descris era pandemică ca fiind cea mai extraordinară perioadă pentru afaceri de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Cu toate acestea, el a avertizat că boom-ul s-a încheiat acum, iar economia americană este pregătită să sufere o încetinire în acest an.

"Nu s-a încheiat cu o prăbușire a ocupării forței de muncă dar este un climat diferit față de cel de acum șase luni", a spus el.

4. Dezastrul dolarului

Statutul dolarului american ca monedă de rezervă a lumii este deocamdată în siguranță, deoarece nu există un înlocuitor clar, a declarat Buffett. El a înlăturat riscul de de-dolarizare și a respins ideea ca bitcoin sau o altă criptomonedă să uzurpe dolarul.

Cu toate acestea, șeful Berkshire a avertizat că cheltuielile excesive ale guvernului american ar putea duce la o inflație susținută. Acest lucru ar eroda implacabil puterea de cumpărare a dolarilor americanilor și i-ar face pe oameni să se gândească de două ori înainte de a economisi bani sau de a-și constitui pensii.

"Ar trebui să fim foarte atenți", a spus el. "Este foarte greu de văzut cum îți revii odată ce ai scăpat lucrurile din mână și oamenii își pierd încrederea în monedă."

5. Buffett nu va cumpăra Occidental

Berkshire a cheltuit aproximativ 11 miliarde de dolari pentru a construi o participație de aproape 24% în Occidental Petroleum din primăvara anului trecut. De asemenea, deține acțiuni preferențiale ale companiei de petrol și gaze în valoare de aproape 10 miliarde de dolari și deține warante pe care le poate exercita pentru a cumpăra mai multe acțiuni ordinare la un preț fix de 5 miliarde de dolari.

În plus, Buffett și echipa sa au undă verde din partea autorităților de reglementare pentru a deține până la 50% din companie. Cu toate acestea, investitorul a exclus sâmbătă o ofertă de preluare a gigantului din domeniul combustibililor fosili.

"Nu vom face nicio ofertă pentru controlul Occidental", a declarat Buffett.

6. Preocupări legate de inteligența artificială

Munger a declarat că este sceptic cu privire la faptul că inteligența artificială va schimba lumea și a glumit spunând că inteligența umană funcționează foarte bine așa cum e ea.

Buffett și-a exprimat uimirea față de ceea ce ChatGPT și alte instrumente de inteligență artificială pot face deja. Dar, de asemenea, el a pus sub semnul întrebării la ce ar putea fi folosită IA în viitor și a comparat-o cu divizarea atomului ca fiind un progres potențial periculos în tehnologie.

7. Ratele mai mari ajută

Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor de la aproape zero la peste 5% în ultimele 14 luni, în încercarea de a limita inflația istorică.

Experții au avertizat că ratele mai mari ar putea să frâneze cererea și să tragă economia americană în recesiune, dar acestea sunt, cel puțin parțial, vești bune pentru Berkshire.

Compania lui Buffett va încasa în acest an aproximativ 5 miliarde de dolari din dobânzile aferente celor aproximativ 130 de miliarde de dolari pe care îi deține în numerar și bonuri de trezorerie, față de un randament de 50 de milioane de dolari în urmă cu câțiva ani, a declarat investitorul.

8. Nimic nu bate Apple

Berkshire deține zeci de afaceri, inclusiv Geico, See's Candies, Duracell și BNSF Railway. Apple le întrece pe fiecare dintre ele, în opinia lui Buffett.

"Se întâmplă să fie o afacere mai bună decât oricare dintre cele pe care le deținem", a spus el, subliniind cât de indispensabile sunt iPhone-ul și alte dispozitive Apple pentru consumatori. Berkshire deține acțiuni Apple în valoare de peste 150 de miliarde de dolari, ceea ce face ca aceasta să fie de departe cea mai valoroasă participație din portofoliul său de acțiuni.

9. Alegerea Japoniei în detrimentul Taiwanului

Berkshire și-a majorat recent participațiile la cele mai mari cinci case de comerț din Japonia, ajungând la aproximativ 7,4% la nivel global. În schimb, în trimestrul al patrulea al anului trecut, și-a redus participațiile la Taiwan Semiconductor cu aproape 90%.

Buffett a investit în cvintetul japonez pentru că erau suficient de mari pentru a conta la Berkshire, erau evaluate ieftin, plăteau dividende, răscumpărau acțiuni și operau în industrii cunoscute, a declarat el sâmbătă.

De asemenea, Berkshire a reușit să compenseze riscurile valutare prin emiterea de obligațiuni denominate în yeni care au oferit randamente minime, a precizat el.

Între timp, Buffett a renunțat la cea mai mare parte a poziției sale din TSMC din cauza tensiunilor geopolitice dintre Taiwan și China, a spus el.

10. Lecții de viață

Buffett și Munger au împărtășit mai multe sfaturi despre finanțele personale, căsătorie și planificarea succesorală.

Directorul general al Berkshire i-a avertizat pe oameni să nu trăiască peste posibilitățile lor, să nu acumuleze datorii la cardurile de credit și să nu investească în mod nechibzuit. Vicepreședintele companiei a adăugat că și faptul de a avea asociații potriviți și de a se comporta bine este esențial.

"Este atât de simplu să cheltuiești mai puțin decât câștigi, să investești cu chibzuință, să eviți oamenii toxici și activitățile toxice și să încerci să înveți toată viața", a spus Munger. "Dacă faci toate aceste lucruri, este aproape sigur că vei reuși."

Buffett a subliniat importanța vitală a găsirii partenerului potrivit în viață, de asemenea.

"Dacă iei decizia corectă cu privire la un soț sau o soție, vreau să spun că ai câștigat jocul", a spus el.

Investitorul miliardar a adăugat că oamenii ar trebui să le insufle copiilor lor principiile corecte, pentru a se asigura că le transmit nu doar averea, ci și abordarea lor în ceea ce privește utilizarea banilor.

"Să nu credeți că un testament inteligent întocmit, va înlocui propriul comportament în a vă învăța copiii valorile pe care sperați că le vor avea", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9766
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.7317
Diferența 0.0147
Zi precendentă 4.717
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9766 RON
USD flag1 USD = 4.7317 RON
GBP flag1 GBP = 5.9743 RON
CHF flag1 CHF = 5.3535 RON
AUD flag1 AUD = 3.0801 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3872 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4280 RON
SEK flag1 SEK = 0.4288 RON
XAU flag1 XAU = 405.9099 RON
Monede Crypto
1 BTC = 466301.37RON
1 ETH = 15912.42RON
1 LTC = 423.39RON
1 XRP = 5.82RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.59%
6 luni: 5.63%
12 luni: 5.68%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17302.900.63%
BET-BK3221.640.41%
BET-EF929.350.69%
BET-FI60662.120.61%
BET-NG1219.650.92%
BET-TR38161.220.63%
BET-TRN37092.260.63%
BET-XT1485.430.59%
BET-XT-TR3220.460.59%
BET-XT-TRN3136.900.59%
BETAeRO921.78-0.46%
BETPlus2560.280.63%
RTL38306.500.68%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel