Deocamdată, vulcanul tatonează terenul, după cum s-au exprimat specialiștii ruși. ”Ne pune nervii la încercare, dar este evident că pregătește o mare surpriză devastatoare. Acum, prinde puteri”, au explicat oamenii de știință din Rusia, subliniind că erupțiile, de mică intensitate, din ultimele zile, i-au pus serios pe gânduri. Muntele a aruncat în atmosferă jeturi de cenușă vulcanică înalte de de 10-13 kilometri, care s-au redus, treptat, la 4,5 kilometri.
De altfel, cercetătorii ruși că vulcanul ar putea repeta soarta altui munte de foc, situat în apropiere. Este vorba de Bezîmianîi, care nu a fost considerat de specialiști ca fiind activ dar care, a erupt în 1956, provocând importante daune și aruncând jeturi de cenușă de 35-40 de kilometri înălțime.
”Când un vulcan tace o perioadă lungă, prima lui explozie este, de regulă, catastrofală. În atmosferă se aruncă o mare cantitate de cenușă, care se răspândestește rapid și care poate afecta nu doar localitățile învecinate, dar și teritorii ample pe întreaga planetă”, a declarat pentru revista Știința în Siberia, expertul Ivan Kulakov.
Citește și Misterele Siberiei. O descoperire care i-a pus în încurcătură pe cercetători
Potrivit precizărilor sale, vulcanul Bolșaia Udina a reintrat în ”vibrații” în toamna lui 2017. De atunci, mișcările seismice s-au întețit, astfel că în primăvara acestui an s-au înregistrat 559 de cutremure, cel mai mare având o magnitudine de 4,3 grade. ”Cu siguranță se va produce o erupție. Să vă pregătiți de ce e mai rău”, a avertizat omul de știință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.