Chiar dacă cea mai recentă știre despre Casele de Ajutor Reciproc are darul de a neliniști, această instituție este una reglementată și se supune mai multor legi, iar supervizarea acestora o face Federaţia Caselor de Ajutor Reciproc.
CAR-urile sunt asociații de unde membrii pot împrumuta anumite sume de bani. Față de CAR-ul comunist, acum, împrumuturile pot fi obținute chiar dacă membrii nu au bani economisiți încă. CAR oferă posibilitatea membrilor săi să și economiscească bani dar și să împrumute anumite sume.
Citește și: Două bănci își unesc forțele pentru a sprijini femeile de afaceri din România
CAR-urile, spre deosebire de bănci care atrag depozite, au un fond social la care contribuie toți asociații. Dobânda este variabilă în funcție de fiecare Casă în parte. Dobânzile variază de la 1% și poate ajunge la 5%. Taxele de înscriere într-o astfel de asociație este de la 5 lei la 20 de lei.
După ce o persoană devine membru, poate imediat să ceară un împrumut, sumele acordându-se în funcție de veniturile lunare, condiție similară cu cea de la bănci.
Dobânzile pentru împrumuturi se încadrează între 10% și 25% dar există case care pot oferi dobânzi promoționale ciar și de 7% sau 8%.
Împrumuturile medii la CAR sunt în jurul sumei de 1.200 de euro iar perioadă de rambursare este de maximum 5 ani.
Dacă un membru al Casei vrea să-și retragă toți banii depuși, fondurile sunt returnate imediat, fără taxarea ce 16% ca în cazul băncilor.
Retragerea integrală se poate efectua în cazul în care nu există niciun împrumut în derulare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.