O persoană care n-a avut nicio afacere până acum și n-a avut parte de toate provocările pe care le presupune crearea unei companii de la 0, nu va aprecia corect nevoia de planificare. Din păcate, această lipsă de organizare a tuturor resurselor (timp, bani, oameni) este întâlnită adesea la cei care au lichidități suficiente pentru a-și pune visul pe picioare.
IDEI DE AFACERI. Ce business îți poți deschide oriunde
O statistică recentă arată că în România înregistrarea de noi SRL-uri a scăzut cu 13%, doar 2% din firmele noi cresc și doar 5% din firmele românești exportă produsele lor. Datele nu sunt îngrijorătoare nicidecum, însă România are un potențial antreprenorial uriaș neexploatat. Chiar dacă multe persoane se confruntă cu eșecul la prima sau a doua încercare, nu uitați că o idee este bună de pus în practică atât timp cât există și condițiile necesare pentru a-i garanta creșterea.
Acum intră în scenă planul de afaceri. Ai nevoie de el? Da. De aceea se insistă și se discută mult despre acesta. Vom aborda acest lucru punctual.
1. Ai nevoie de planificare. Tot timpul vei planifica ceva în afacerea ta. Fiecare oră va aduce o nouă modificare pe care tu o vei implementa. Lucrurile de genul ăsta, însă, nu vor trebui să-ți afecteze sau modifice țintele mari pe care ți le-ai prestabilit.
2. Ai nevoie de viziune. Trebuie să știi ce vei face cel puțin în proporție de 50%. E vorba de banii tai (sau de banii unui fond de investiții) de care ești responsabil. Poate unele situații vor determina mici schimbări, însă tu va trebui să știi în orice moment ce ai de făcut și unde trebuie să ajungi.
3. Ai nevoie de o evaluare corectă. Greșelile se pot întâmplă oricând. Ele devin lecții și nimic altceva. Înveți din ele și nu le vei mai face a doua oară. În timp, asta va însemna că vei avea expertiza. Ceea ce ai învățat pe propria piele poți vinde apoi sub forma de consultanță.
4. Ai nevoie de noi oportunități. Dacă profitul este ținta ta, atunci va trebui să găsești noi metode și noi locuri unde îți poți duce afacerea.
5. Ai nevoie de un parcurs predeterminat. Da, va trebui să cunoști dumul pe care mergi. Imaginează-ți că asfaltezi un drum de țară. Tu ești mașina care pune asfaltul proaspăt pe un drum abandonat sau care n-a mai fost până acum parcurs sau ai un amestec de asfalt mult mai bun și mai dorit de șoferi.
Concentrând tot ce am zis mai sus într-o singură frază, planul de afaceri este acea "carte" la care te vei întoarce de fiecare dată, când vei întâmpina situații dificile sau vei uita de ce ai pornit pe acest drum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.