Înainte de toate însă, trebuie amintit că, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cardurile sociale nu pot fi înstrăinătate.
De fapt, sunt mai multe interdicții, a căror nerespectare se sancționează, conform legii. MIPE enumeră aceste cazuri:
- utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;
- solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;
- refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;
- comercializarea tichetelor sociale;
”Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. Dacă nu se pot deplasa la operatorii economici pentru a utiliza tichetul, el poate fi încredințat unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate”, scrie Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Nu ai primit tichetul
Tot MIPE precizează că persoanele care nu au primit tichetele sociale pentru alimente se pot adresa fie Ministerului Muncii, fie Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în funcţie de problema pe care o au.
"Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române", subliniază ministerul citat.
Cât timp este valabil un voucher
MIPE precizează că banii de pe tichetele sociale pentru alimente au o anumită perioadă de timp în care pot fi folosiți. ”Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, informează ministerul.
Cu alte cuvinte, banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați în cel mult un an de zile de când sunt disponibili pe voucherele de alimente.
Citește și Tichete sociale de 500 de lei. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile
Este un program care se aplică deja de trei ani, dar care nu pare să fie cunoscut de către părinți și elevi.
“Cei mai dezavantajați” dintre copiii care umează cursurile din învățământul preșcolar, primar și gimnazial vor beneficia și în anul școlar 2022-2023 de tichete educaționale în valoare de 500 de lei, anunță Federația Națională a Părinților – “Edupart”.
Potrivit EduPedu.ro, elevii vor primi banii pe card în luna septembrie, după începerea cursurilor școlare, pe data de 5 ale lunii.
În anul școlar 2021-2022, de acest ajutor au beneficait 235.000 de elevi care riscau să abandoneze școala din cauza condițiilor sociale. “Urmează ca Inspectoratele școlare să primească informații referitoare la normele de aplicare pentru 2022-2023”, transmite Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
În funcție de vârsta elevului, cererile se depun fie la primărie (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu). Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.