Publicitate
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a precizat, miercuri, că plata pentru tranşa a treia a voucherelor sociale, în valoare nominală de 250 de lei, se va face în ultima săptămână din luna octombrie.
El a dat, totodată, asigurări că vor fi rezolvate situaţiile privind întârzierile din tranşa a doua, iar banii vor fi primiţi retroactiv.
"Pot să existe astfel de situaţii în care fie nu a fost trecut pe borderoul de predare-primire între poştă şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, fie nu figurează pe lista de beneficiari, fie a depăşit limita de venit pe care o are beneficiarul şi mai realizează un venit care este înregistrat la ANAF. Avem situaţiile acestea care tot timpul sunt puse în discuţie, în spaţiul public, în telefoanele pe care le primim la minister. Eu cred că caz cu caz se pot rezolva. Pot să-i asigur pe toţi că, dacă cineva nu a fost cuprins pe lista de beneficiari sau s-a întâmplat această inadvertenţă cu Poşta Română, pot să îi asigur că, dacă au dreptul la aceste vouchere sociale, vor primi retroactiv banii. Întârzierile nu pot să existe decât cauzate de aceste lucruri. Întâlnirile noastre cu Poşta Română, cu emitenţii de carduri le avem aproape săptămânal, nu cunosc aceste detalii. Următoarea tranşă are loc, plata, în ultima săptămână din luna octombrie, avem banii necesari, nu există probleme şi vom alimenta cardurile pentru tranşa a treia", a declarat Marcel Boloş la Parlament, unde a fost audiat de Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor.
Ce vouchere sociale şi alte ajutoare se menţin în 2023
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a asigurat că România are bani pentru a acoperi toate cheltuielile legate de ajutoarele acordate de stat pensionarilor și românilor cu venituri mici. La rândul său, ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat de înțeles că măsurile sociale angajate în 2022 ar urma să fie prelungite și anul viitor.
Prin urmare, coaliția de guvernare este în discuții avansate pentru continuarea măsurilor sociale adoptate pentru anul 2022 și pentru începutul următorului an. Potrivit unor surse guvernamentale, atât PSD cât și PNL sunt de acord să păstreze procentul din PIB alocat măsurilor sociale la 6%.
Coaliţia de guvernare ia în calcul prelungirea programului Sprijin pentru România, prin care peste 2 milioane de cetățeni cu risc mare de sărăcie primesc ajutoare sociale în valoare de 250 de lei la fiecare două luni. În paralel, se anunţă majorarea pensiilor cu cel mult 11% şi majorarea salariului minim la 3000 de lei.
Programul a demarat în luna iunie a acestui an și ar trebui să se termine în luna decembrie, atunci când ultima tranșă de 250 de lei va intra pe cardurile sociale. În total, beneficiarii ar fi primit 1.000 de lei de la stat cu ajutorul cărora să își poată achizițona alimente. Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, toți cei care se încadrează în următoarele categorii vor fi beneficiari ai programului Sprijin pentru România:
- Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
- Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.