În acest context, cei de la Comisia pentru buget au venit cu o serie de precizări despre acest program, într-un buletin informativ emis vineri.
Concret, este vorba despre proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, suportate parţial din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestuia - raport comun cu Comisia pentru muncă.
"Programul prevede instituirea unor măsuri temporare, denumite „Sprijin pentru Româniaˮ, pentru sprijinul material al unor categorii de populaţie vulnerabile. Sprijinul material are drept scop compensarea unei părţi din categoriile de cheltuieli cu hrana pentru asigurarea traiului zilnic, prin acordarea unor tichete sociale pe suport electronic pentru achiziţionarea de produse alimentare de bază şi/sau pentru asigurarea de mese calde", se arată în text.
În acest context, cei de la Parlament au venit şi cu câteva lămuriri: "Sprijinul material este suportat parţial din bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile, fiind asimilat prestaţiilor, nu se consideră venit, în înţelesul dispoziţiilor legale în vigoare, nu se impozitează şi nu reprezintă bază de calcul pentru stabilirea contribuţiilor de asigurări sociale de stat, asigurări sociale de sănătate sau contribuţia asiguratorie pentru muncă", precizează Camera Deputaţilor.
Ce a Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene despre acest program:
Luna aceasta, noi români vor primi cardurile.
În 2023 se acordă șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calrde, la un număr de aproximativ 2,4 milioane de persoane aflate în situații de vulnerabilitate. Separat de cei 2.372.974 de români care au deja card, au fost incluse pe listele de beneficiari eligibili actualizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale alte 46.130 persoane, pentru care urmează să se emită și distribuie cardul în cursul lunii martie, anunţă MIPE.
Beneficiază de vouchere sociale pentru alimente și mese calde:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
- persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
În cursul anului trecut, românii eligibili au primit alte patru tranșe, în valoare totală de 1.000 de lei, ultima fiind virată în data de 19 decembrie 2022 pentru 2.368.907 de români.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.