"Salut iniţiativa ministrului liberal al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, care a anunţat de Paşte - în premieră pentru România - două tipuri de vouchere, în valoare de 4 mii de lei fiecare, care vor putea fi folosite fie pentru renovarea locuinţei, fie pentru schimbarea aparatelor electrocasnice.
Astfel, PNL vine cu un nou ajutor în sprijinul familiilor care au peste cinci copii, a românilor care nu pot munci şi a persoanelor vârstnice fără venituri de la stat.
Familiile care doresc să-şi cumpere un nou aragaz sau frigider, ori să-şi schimbe maşina de spălat, vor putea beneficia de un voucher pentru achiziţia de electrocasnice. La fel şi cei care au tot amânat să-şi renoveze locuinţa. Suma de 4000 de lei va fi oferită prin MIPE şi poate fi o motivaţie în plus pentru ca mii de familii şi persoane care nu au reuşit să strângă aceşti bani, să beneficieze acum de ei şi să-şi facă viaţa puţin mai uşoară şi chiar mai plăcută.
Sunt 220 de mii de români care ar putea primi acest sprijin finanţat de Uniunea Europeană. MIPE a venit în sprijinul românilor de fiecare dată când a fost absolut necesar, acordând şi alte forme de sprijin prin fonduri europene, cum au fost compensarea factorilor la energie sau voucherele pentru alimente.
În plus, săptămâna trecută am semnat alături de alţi colegi liberali un proiect de lege prin care angajaţii vor putea beneficia de cupoane cu o valoare cuprinsă între 2.400 şi 9.600 de lei, pe care să le folosească pentru plata cursurilor şi stagiilor de perfecţionare. Convingerea mea fermă este aceea că educaţia şi pregătirea profesională vor duce România în direcţia bună, a prosperităţii", informează Christine Thellmann, deputat PNL.
Citiţi şi: Vouchere de vacanță 2023. Până când mai pot fi folosite tichetele emise în 2019 și 2020
Voucherele de vacanță au început să fie oferite bugetarilor din anul 2019 iar instituțiile publice sunt obligate să acorde tichetele de vacanță, iar lipsa resurselor financiare sau necuprinderea sumelor respective în bugetul aprobat nu reprezintă o piedică legală în privința acordării lor.
"Instituțiile și autoritățile publice (...) indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat", scrie în OUG-ul care reglementează această facilitate..
Când a adoptat această ordonanță, Guvernul a spus că nu ne putem permite indemnizațiile de vacanță stabilite prin Legea nr. 153/2017 privind salarizarea unitară a bugetarilor. Acolo scrie că bugetarilor trebuie să li se dea anual câte o indemnizație de vacanță de valoarea unui salariu minim brut. Astfel că, prin aceeași OUG, se stabilește amânarea acordării indemnizațiilor de vacanță din Legea salarizării până la 1 ianuarie 2021.
Potrivit OUG 131/2021, "instituțiile publice (...) acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”.
Începând din luna februarie a anului trecut (2022), toate tichetele se emit numai pe suport electronic, ceea ce înseamnă că și voucherele de vacanță vor fi emise doar electronic.
Cum sezonul estival se apropie cu pași repezi, cardurile cu vouchere de vacanță au început să fie alimentate cu cei 1.450 de lei.
Pentru cei care nu au consumat voucherele emise în 2019 sau 2020 acestea vor putea fi utilizate până la finalul lunii iunie 2023.
Reglementarea tichetelor de vacanță ar urma să se facă prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România, de-abia din 2027, notează Avocatnet. Fără aceste modificări, reglementarea voucherelor de vacanță s-ar fi făcut prin Legea 165/2018 începând de anul viitor.
„Acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România, încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să-și petreacă concediile în țară”, apare în nota de fundamentare ce a însoțit ordonanța în faza de proiect.
Până în 2026, angajații instituțiilor publice de la noi vor primi vouchere de vacanţă cu aceeași valoare ca până acum, respectiv 1.450 de lei fiecare, dar doar pe suport electronic, potrivit unei orodonanțe publicate vineri în Monitorul Oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.