Motivul aparent este că 1 mai este un termen prea apropiat și se pare că autoritățile nu ”au timp suficient” ca să poată acorda aceste facilități.
Cu voucherele care sunt prevăzute în Programul Sprijin pentru România se vor putea achiziționa doar anumite produse de bază precum pâine, cartofi, orez, ulei comestibil, carne de pui și ouă, a declarat ministrul Muncii Marius Budăi pentru Economedia.
Guvernul are în plan să acorde următoarele tipuri de vouchere:
Vouchere pentru alimente de bază – 50 de euro la fiecare 2 luni, pentru:
- Familii cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună
- Pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună
- Persoanele cu venit minim garantat
- Persoanele cu dizabilități
Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale au valoare de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.
Vouchere 50 de euro. Cum vor fi distribuite şi dacă e nevoie de cerere
Ministrul Muncii a declarat că: „Probabil acordarea va începe de la 1 iunie, pentru că nu putem da actele până la sfârșit de aprilie ca să se aplice de la 1 mai iar acestea ar putea fi distribuite prin factorii poștali a mai spus oficialul.
„Voucherele se iau de la angajator sau de la instituții precum Protecția Copilului sau Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Vom lua acele vouchere de la o autoritate care va participa la licitație. Oamenii se vor duce cu ele la magazin, iar magazinele se vor duce înapoi la autoritate și vor primi banii”, a explicat ministrul Muncii.
Pentru persoanele cu dizabilități, voucherele vor fi distribuite prin direcțiile de asistență socială și protecția copiilor iar pentru copii, tichetele vor fi acordate prin intermediul școlilor iar numărul copiilor beneficiari va fi comunicat de Ministerul Educației.
În ce privește persoanele cu dizabilități, vor beneficia de vouchere în total 864.533 persoane, din care 76.363 copii și 788.170 adulți.
Un număr de 2.340.825 pensionari vor beneficia de vouchere, având pensii sub 1.500 lei pe lună.
Numărul de familii cu venituri sub 600 lei pe lună va fi stabilit cumulând datele din REVISAL, de la ANPIS, datele din declarațiile 112 depuse de societăți, de la ANFP și de la Casa Națională de Pensii Publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.