Această tranzacţie, care a fost anunţată pentru prima dată în luna august 2022, ar urma să dea naştere celui de al doilea mare operator de telefonie mobilă din Ungaria.
Grupul Vodafone a precizat luni că sumele rezultate de pe urma acestei vânzări vor fi utilizate pentru reducerea datoriilor companiei. Sub conducerea directorului general Nick Read, Vodafone, care odată era cel mai mare operator de telefonie mobilă din lume, a început să vândă din active pentru a se concentra pe operaţiunile sale cheie din Europa şi Africa.
În Ungaria, plecarea Vodafone va consolida controlul exercitat de premierul Viktor Orban asupra sectorului telecomunicaţiilor. Conform termenilor tranzacţiei, compania ungară de IT 4iG va controla pachetul majoritar de 51% la fosta divizie Vodafone, în timp ce statul ungar, prin fondul Corvinus, va deţine restul de 49%. Sub conducerea lui Viktor Orban, Guvernul de la Budapesta şi-a extins influenţa în domenii precum energia, sectorul bancar, media şi acum telecomunicaţii.
Vodafone operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi colaborează cu reţele mobile în alte 48 de ţări. La 31 martie 2022, compania avea peste 300 de milioane de utilizatori de servicii mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix şi 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV.
În România, Vodafone a înregistrat venituri din servicii de 764 milioane euro în anul fiscal încheiat la 31 martie 2022, iar baza de clienţi a Vodafone România a ajuns la 11,1 milioane la 31 martie 2022.
Citește și Emerson Electric va vinde o mare parte din activități către Blackstone pentru 14 miliarde $
Emerson va primi încasări inițiale în numerar înainte de impozitare de aproximativ 9,5 miliarde de dolari și o obligațiune de 2,25 miliarde de dolari la încheierea tranzacției și va păstra o participație de 45% în afacerea autonomă Climate Technologies, potrivit unei declarații comune.
Afacerea va fi structurată ca o societate mixtă între Emerson și Blackstone până la o eventuală vânzare sau ofertă publică inițială. Contravaloarea în numerar va fi finanțată cu 5,5 miliarde de dolari din finanțarea integrală a datoriilor și cu 4,4 miliarde de dolari în acțiuni de la Blackstone, se arată în comunicat.
O filială a Autorității de Investiții din Abu Dhabi și GIC vor investi alături de Blackstone în această tranzacție.
Emerson intenționează să folosească veniturile obținute în urma tranzacției pentru fuziuni și achiziții în vederea consolidării și diversificării portofoliului său de automatizări. De asemenea, intenționează să continue să returneze numerar acționarilor prin răscumpărări de acțiuni, care se preconizează că vor totaliza aproximativ 2 miliarde de dolari în 2023, și prin dividendele sale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.