Potrivit comunicatului, tranzacţia prin care statul ungar şi 4iG S.A. au achiziţionat o participaţie indirectă în Vodafone Hungary Telecommunications Ltd. a fost finalizată marţi şi din punct de vedere financiar. Odată cu încheierea cu succes a achiziţiei s-au creat toate condiţiile pentru crearea unui grup de companii cu capital ungar, lider de piaţă în sectorul telecomunicaţiilor din Ungaria, capabil să consolideze competitivitatea Ungariei în conformitate cu provocările digitale ale secolului 21.
În urma încheierii financiare a tranzacţiei, Antenna Hungária S.A., filială a companiei 4iG S.A., deţine 51% din acţiuni, în timp ce Corvinus S.A.. în calitate de reprezentantă a statului ungar, deţine o participaţie de 49% în cea de-a doua mare companie de telecomunicaţii din Ungaria. Astfel s-a concretizat cea mai mare achiziţie corporativă din perioada de după schimbarea sistemului.
Tranzacţia ar putea contribui la creşterea concurenţei şi a calităţii serviciilor pe piaţă, aducând o serie de beneficii clienţilor. Prin investiţia recent încheiată, statul ungar urmăreşte să creeze o participaţie naţională majoritară într-un sector de importanţă strategică pentru economia naţională, precum cel al telecomunicaţiilor - scrie în comunicatul emis de minister.
Citește și:
Cutremur la vârful Vodafone. Directorul general al companiei şi-a anunţat demisia
Şeful Vodafone, Nick Read, va demisiona la finalul lunii decembrie.
Directorul general al Vodafone, Nick Read, a anunţat luni că va demisiona la finalul lunii, transmite Reuters. Directorul financiar al operatorului de telefonie mobilă, Margherita Della Valle, va fi noul director interimar, a informat compania britanică.
În timpul celor patru ani în care s-a aflat la conducere, Read a gestionat evoluţia Vodafone în timpul pandemiei şi a vândut active pentru a spori concentrarea pe Europa şi Africa. De asemenea, în noiembrie, Vodafone a anunţat vânzarea unei părţi din participaţia majoritară pe care o deţine la Vantage Towers, divizia de turnuri de telefonie mobilă, firmelor americane de private equity GIP şi KKR, iar câştigurile, evaluate la 3,2 miliarde de euro, le va folosi pentru a-şi achita datoria.
În pofida acestor decizii, acţiunile Vodafone nu au avut o evoluţie mulţumitoare, iar luna trecută compania şi-a înrăutăţit perspectivele privind rezultatele financiare anuale.
"Am convenit cu Board-ul că acum este momentul potrivit să predau puterea unui nou lider, care se poate baza pe puncte forte ale Vodafone şi poate profita în viitor de oportunităţile semnificative", a declarat Read, potrivit Agerpres.
Citește și:
Vodafone a refuzat 11 miliarde de euro. ”Nu este în interesul acţionarilor"
Operatorul britanic de telecomunicaţii Vodafone a anunţat joi că a respins o ofertă preliminară venită de la grupul francez de telecomunicaţii Iliad SA şi fondul de investiţii Apax Partners, care şi-au exprimat interesul pentru a cumpăra operaţiunile din Italia ale acestuia, informează Reuters.
Oferta "nu este în interesul acţionarilor ", a informat Vodafone, într-un scurt comunicat de presă. Chiar dacă Vodafone nu a menţionat valoarea ofertei lansate de Iliad şi Apax Partners, o sursă din apropierea acestui dosar a dezvăluit că Iliad, companie susţinută de miliardarul Xavier Niel, a oferit mai mult de 11 miliarde de euro pentru a prelua Vodafone Italy.
"Vodafone va continua să urmărească în mod pragmatic mai multe oportunităţi de consolidare pentru a ajunge la structuri sustenabile pe marile sale pieţe europene, inclusiv în Italia", a precizat grupul britanic.
Săptămâna trecută, directorul general de la Vodafone, Nick Read, a declarat în mod public că analizează oportunităţile de fuziune cu rivalii din Marea Britanie, Spania, Italia şi Portugalia. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.