La o întâlnire cu mai mulţi oficiali de rang înalt, printre care ministrul Finanţelor şi guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Vladimir Putin a spus că trebuie stimulată creşterea salariilor reale.
"Dinamica s-a dovedit mai bună decât prognozau mulţi experţi. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice, în perioada ianuarie-noiembrie 2022, Produsul Intern Brut al Rusiei a scăzut, însă doar cu 2,1%. Unii experţi din ţara noastră, ca să nu mai vorbim de cei din străinătate, prognozau un declin de 10%, 15% şi chiar 20%. Pentru întregul an 2022 ne aşteptăm la o scădere de 2,5%", a subliniat Putin.
Războiul din Ucraina şi barajul de sancţiuni occidentale care a urmat au dat peste cap unele sectoare ale economiei ruseşti, de exemplu marile bănci ruseşti nu au mai avut acces la reţeaua financiară SWIFT, diminuând accesul la tehnologie şi restricţionând capacitatea Rusiei de a-şi exporta petrolul şi gazele naturale.
Deşi Guvernul şi Banca Centrală au recunoscut că există dificultăţi, autorităţile de la Moscova susţin în continuare că economia rusă este rezistentă iar sancţiunile s-au întors împotriva Occidentului prin acea că au alimentat inflaţia şi creşterea preţurilor la energie.
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre situația demografică a României, dar și despre cum va fi aruncat sistemul de pensii în aer peste câțiva ani.
"Situaţia demografică a României e ca o bombă cu ceas. Numărul românilor care muncesc a scăzut cu un milion de persoane, în ultimii 10 ani, iar perspectivele următorilor ani sunt îngrijorătoare.
Peste numai câţiva ani, peste 1,7 milioane de oameni vor ieşi la pensie, vorbim de generaţia decreţeilor, fapt care va arunca în aer sistemul de pensii din România.
În condiţiile în care populaţia inactivă va creşte puternic, vor trebui găsite soluţii de urgenţă, de la stimularea creării de locuri de muncă la eliminarea treptată a ajutoarelor sociale.
Riscăm ca, în orizontul următorilor 10 ani, România să devină un statul de asistaţi sociali, iar economia să nu mai facă faţă acestei situaţii.
Reducerea progresivă a ajutoarelor sociale, stimularea oamenilor să muncească, creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor şi a întoarcerii în ţară a românilor sunt măsuri absolut esenţiale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.