Putin a șocat în ianuarie când a propus mai multe modificări constituționale, menite să sporească rolul parlamentului în numirea premierului, să întârească alte prerogative prezidenţiale şi să consolideze poziția Consiliului de Stat, organism până acum consultativ. Această reformă desfăşurată într-un ritm accelerat a alimentat speculaţiile despre viitorul liderului de la Kremlin, aflat la putere din 1999.
'Amendamentele propuse de mine sunt pur şi simplu dictate de viaţă. Ca președinte și premier am înțeles că anumite lucruri nu funcţionează aşa cum ar trebui', a spus Putin la o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile. 'Acesta este motivul pentru care le-am propus, nu pentru a prelungi șederea mea la putere', a insistat liderul de la Kremlin.
'Trebuie oare prelungită puterea actualului preşedinte? Nu cred!', a adăugat Putin, care nu mai poate candida la alegerile din 2024 după două mandate prezidenţiale succesive, conform legislaţiei în vigoare.
Citește și Rușii nu mai pot fi păcăliți. Au înțeles planul ascuns al Kremlinului
Amendamentele constituţionale propuse de preşedinte au fost aprobate la sfârşitul lunii ianuarie în unanimitate de către Duma de Stat (camera inferioară) într-o primă lectură. Reformele trebuie să fie de asemenea supuse unui vot popular, dar nici forma şi nici calendarul acestui vot nu se cunoaşte. Se ştie doar că nu va fi referendum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.