Vladimir Putin a deschis cutia Pandorei. Rusia, la o nouă răscruce

Simona Haiduc |
Data publicării:
Cum se va sfârși totul, nimeni nu știe
Cum se va sfârși totul, nimeni nu știe

Cine are impresia că, prin ultimele lui manevre, Vladimir Putin a lăsat să se întrevadă care-i sunt planurile, se înșală. Nu, președintele Rusiei nu a făcut decât să deschidă cutia Pandorei, plină de tot felul de scenarii posibile. ”Incertitudinea astfel creată a smuls, practic, elita politică din starea de echilibru, ajutându-l pe liderul de la Kremlin să nu devină un nedorit. Dimpotrivă Vladimir Putin este din nou axa în jurul căreia se învârte toată Rusia”, crede corespondentul la Moscova al cotidianului New York Times.

Demisia Guvernului rus în frunte cu premierul Dmitri Medvedev, considerat de neclintit din fotoliul său, modificarea Constituției nu a fost o strategie surpriză. ”Era evident că ceva trebuia să se întâmple, toți așteptau o mutare pe tabla de șah. Rusia avea de mult nevoie de o nouă formulă a puterii, care să permită și oilor să rămână în viață, și lupilor să fie sătui”, a comentat Sam Green, expert în Rusia la King's College London.

E adevărat, a continuat el, nimeni nu putea ști exact ce pune la cale Putin, la fel cum nimeni nu poate anticipa acum finalul. Sunt foarte multe întrebări și nici un răspuns: cum vor fi practic aleși premierii, care va fi relația dintre președinte și Consiliul federației (camera superioară a parlamentului rus), cu guvernatorii, care va fi rolul Consiliului de stat și care va fi componența acestei structuri consultative, a subliniat profesorul britanic.

Fostul ambasador al Marii Britanii la Moscova, Tony Brenton, a declarat, la rândul său, că ”desigur, Vladimir Putin are probleme. Măsările economice au afectat puternic popularitatea guvernului său. Are și o problemă personală - ce se va întâmpla după 2024, când se i se încheie mandatul. Ceea ce s-a întâmplat acum arată, în opinia mea, că Putin a început să rezolve această problemă. Declarațiile lui arată că transferă o parte din prerogativele prezidențiale parlamentuli și Consiliului de stat. Deși sunt convins că Putin își dorește un rol care să-i asigure controlul asupra propriului viitor politic”, a apreciat diplomatul britanic.

Citește și Rusia se încinge! Vladimir Putin: Nimeni nu cunoaște cauzele

Între timp, surse de la Kremlin citate de cotidianul rus Kommersant au dat de înțeles că în 2024 președintele Putin va prelua conducerea partidului de guvernamânt, formațiune care, în virtutea modificărilor constituționale propuse de liderul de la Kremlin, va deveni o forță cheie în viitoare configurație politică a Rusiei. ”Acest partid va controla guvernulu, iar viitorul președinte va trebui să țină cont de recomandările lui”, au precizat interlocutorii publicației menționate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 372477.83RON
1 ETH = 8145.20RON
1 LTC = 374.15RON
1 XRP = 9.24RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel