Publicitate
Una dintre problemele semnalate este că în România nu mai există nicio fabrică de sticlă ceea ce face ca borcanele care sunt utilizate în producerea conservelor să fie achiziționate din afara țării, prețul urcând de la 1,30 de lei de la 0,60 lei.
Președintele ANLF a mai spus că este inadmisibil că în România, care este ”grânarul Europei”, să se cumpere o franzelă cu 2 lei iar kilogramul de cartofi să fie 3,5 lei, când defapt, cartoful pleacă de la producător cu 1,20 lei kilogramul.
Vlad Gheorghe a mai ridicat o problemă și anume faptul că penitenciarele și armata nu cumpără alimentele de bază din producția internă. Președintele ANLF a dat exemplul carcasei de porc. Penitenciarele consumă anual 140 de tone, carne care este cumpărată din afara țării.
Șeful asociației legumicultorilor a mai dat un exemplu și anume că o legătură de verdeață pleacă de la producător cu 30 de bai iar la supermarket ajunge să fie aproape doi lei.
O altă bizarerie semnalată de către Vlad Gheorghe mai este și faptul că fabricile de conserve, anul trecut au cumpărat materia primă din afara țării în loc să achiziționeze legumele li fructele din producția internă.
Reprezentantul legumicultorilor a mai atras atenția că toată politica actuală este parcă făcută pentru a distruge producătorii interni, lucru confirmat și de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.
Prețul la pâine. Aurel Popescu (ROMPAN): ”Obligatoriu trebuie să creștem și noi, că altfel murim”
Invitat la emisiunea jurnalistului Răzvan Dumitrescu de la DCNews, Aurel Popescu, președintele Rompan, a spus ce se va întâmpla cu prețul pâinii.
Prețul la pâine o să mai crească? ”Da, o să mai crească. Și vă spun de ce. Să vedem ce se întâmplă în acest weekend, să vedem ce se întâmplă săptămâna viitoare, dacă plouă. Dacă nu plouă, producția de grâu va fi mai mică decât apreciem și decât făceam de obicei. În aceste condiții, categori, fiind o producție mai mică, se cere un preț mai mare”, a explicat invitatul jurnalistului Răzvan Dumitrescu.
Deja văd că prețurile pe noua recoltă sunt în creștere, chiar mai mari decât la grâul vechi, a continuat Aurel Popescu, explicând ce înseamnă acest lucru. Potrivit spuselor sale, acest lucru ”este un semnal că situația pe plan mondial nu este bună. Și atunci, m-ați întrebat, eu vă răspund: dacă prețul materiei prime crește, obligatoriu trebuie să creștem și noi, că altfel murim, iar dacă murim, nu mai producem pâine. Asta este”. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.