Acesta a precizat că atunci când marfa intră în țară, intră cu scrisoare de conformitate. Însă pe acea foaie scrie un sigur lucru: ”Se poate consuma pe răspunderea furnizorului. Atât scrie! Fără analize! Are o analiză care provine de acolo. La noi, la graniță, eu spun că se pot stopa boli și alte probleme dacă s-ar face analize”.
Șeful ANLF a mai spus că inspecția fitosanitară nu își face treaba: ”Astăzi găsim în piață, în supermarketuri, semințe de flori, orhidee tratate, răsaduri tratate, pe tot drumul” a explicat Vlad Gheorghe și a adăugat că: ”Agenția Națională Fitosanitară este depășită numeric. Nu poate să efectueze controale în totalitate. Mai mult! Pașapoartele fito-sanitare trebuie să fie de la intrarea în țară.
Vlad Gheorghe a afirmat că stocurile de cereale nu crede că sunt securizate deoarece toate se află la privați și aceștia nu au niciun fel de interdicție la export.
Petre Daea însă l-a contrazis pe această temă spunând că rezerva de stat există și nu se atinge nimeni de ea chiar dacă se află în depozite private și a subliniat faptul că România are stocuri asigurate pentru a face față unei perioade dificile.
Vlad Gheorghe, președintele Asociației Naționale de Legume și Fructe (ANLF), invitat la emisiunile DCNews / DCBusiness ”Ce se întâmplă” cu Răzvan Dumitrescu, a făcut mai multe declarații care scot la lumină marile deficiențe din agricultură.
Una dintre problemele semnalate este că în România nu mai există nicio fabrică de sticlă ceea ce face ca borcanele care sunt utilizate în producerea conservelor să fie achiziționate din afara țării, prețul urcând de la 1,30 de lei de la 0,60 lei.
Președintele ANLF a mai spus că este inadmisibil că în România, care este ”grânarul Europei”, să se cumpere o franzelă cu 2 lei iar kilogramul de cartofi să fie 3,5 lei, când defapt, cartoful pleacă de la producător cu 1,20 lei kilogramul.
Vlad Gheorghe a mai ridicat o problemă și anume faptul că penitenciarele și armata nu cumpără alimentele de bază din producția internă. Președintele ANLF a dat exemplul carcasei de porc. Penitenciarele consumă anual 140 de tone, carne care este cumpărată din afara țării. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.