Cu alte cuvinte, schimbarea reședinței ar putea deveni ceva mai dificilă. Proiectul de act normativ vizează modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
Conform proiectului, o persoană care dorește să-și schimbe reședința va trebui să prezinte autorităților o declarație scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de luare în spațiu, dar care să cuprindă atât suprafața utilă a locuinței, cât și numărul de persoane din acea locuință. În prezent, nu se solicită aceste detalii, fiind suficient acceptul scris al proprietarului.
Amenzi contravenționale
Schimbarea reședinței nu se va putea face în cazul în care suprafața și numărul persoanelor din locuința în care se dorește mutarea nu se încadrează în limitele menționate în anexa nr. 1 a Legii locuinței nr. 114/1996. Pentru nerespectarea măsurilor prezentate anterior, se vor aplica amenzi contravenționale cuprinse între 75 și 150 de lei.
Citește și Afacerea ”buletin de București”, atacată de Senat
Se dorește schimbarea legislației privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români pentru că, în acest moment, aceasta este prea permisivă și dă posibilitatea înregistrării unui număr foarte mare de persoane la aceeași adresă. De exemplu, în urma verificărilor inspectorilor de la Direcția de evidență a persoanelor din sectorul 3, a fost descoperit faptul că, într-o casă cu două camere, locuiau, potrivit documentelor, 1.583 de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.