Variația lungimii zilei se datorează mai multor factori, inclusiv efectele de maree ale Lunii și Soarelui, cuplarea miez-manta în interiorul Pământului și distribuția generală a masei pe planetă. Activitatea seismică, glaciația, vremea, oceanele și câmpul magnetic al Pământului pot afecta, de asemenea, lungimea zilei, relatează BBC.
În 2020 oamenii de știință au făcut o descoperire uimitoare. Au descoperit că, în loc să încetinească, Pământul a început să se rotească mai repede. Acum se învârte mai repede decât oricând în ultimii 50 de ani.
Dezastru ecologic în Florida. Risc de poluare radioactivă VIDEO
Cel puțin deocamdată, oamenii de știință nu știu cauza clară a acestui fenomen. Unii dintre aceștia sugerează că acest lucru ar putea fi cauzat de topirea ghețarilor din secolul XX sau acumulării de cantități mari de apă în rezervoarele emisferei nordice. Cu toate acestea, experții prezic că accelerarea este un temporară și Pământul va începe să încetinească din nou în viitor.
Să ne îngrijorăm?
Deși nu va avea niciun efect asupra vieții noastre de zi cu zi, ar putea exista implicații serioase pentru tehnologii precum sateliți GPS, smartphone-uri, computere și rețele de comunicații, toate acestea bazându-se pe sisteme de sincronizare extrem de precise. Dar astfel de probleme pot fi depășite, poate pur și simplu prin scăderea sau adăugarea unei secunde.
Deci nu, nu ar trebui să ne îngrijorăm - cu excepția cazului în care scurtarea zilei este atribuibilă activității umane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.