Publicitate
"Vestea bună este că vom lansa Măsura 1 pentru IMM-uri, acei până în 2.000 de euro pentru microîntreprinderi. Există o economie de bani acolo şi vom lansa măsura probabil pe 18 octombrie. Am pus deja un anunţ pe site că se va relua procedura de lansare. Aţi văzut şi când am venit la dvs. la Consiliu (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România - n. r.) Măsura 3 a fost mutată la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Eu sper să reuşim împreună să facem ajustări la ghid, în aşa fel încât să fie mai aplicat spre ceea ce îşi doresc IMM-urile decât spre a cheltui repede nişte bani fără să îşi atingă ţinta", a spus Popescu.
În ceea ce priveşte Măsura 2, ministrul a precizat că acolo se pare că sunt nişte probleme cu plăţile, care au fost blocate din lipsă de fonduri.
"La Măsura 2 să ştiţi - şi nu mă feresc să o spun - se pare că avem nişte probleme. Am cerut în scris Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene să ne spună de ce nu sunt bani pentru toată Măsura, pentru că avem o legislaţie, avem o ordonanţă, o lege aprobată în Parlament, s-au mutat banii de pe Măsura 3, când a fost anulată, pe Măsura 2 şi s-au blocat plăţile la în jur de aproape 16.700 (IMM-uri - n. r.) şi mai sunt câteva mii de IMM-uri care ar trebui plătite. Aş vrea să desluşim ceea ce s-a întâmplat acolo, pentru că dacă am hotărât şi s-a continuat ca toate IMM-urile care au depus pe Măsura 2 să primească banii nu este normal ca să se întâmple acest lucru", a explicat el.
Măsura pentru HoReCa
Ministrul a confirmat că vor începe curând plăţile şi pentru această măsură.
"La măsura pentru turism, pentru HoReCa, se lucrează în evaluare. Acolo nu sunt probleme de finanţare. Vom da drumul curând la plăţi. Am discutat cu colegii de la proiecte de la IMM-uri, de la târguri şi expoziţii, şi ne uităm să vedem efectiv ce se mai poate face cu privire la participarea companiilor româneşti la expoziţii pentru internaţionalizarea lor. Nu am fost de acord cu oprirea programului de participare la expoziţii. Nu poţi să îşi vinzi produsele, nu poţi să fii activ dacă nu eşti prezent în târguri şi expoziţii", a subliniat ministrul.
În opinia sa, statul poate să ajute antreprenorii cu participarea la târguri, prin închirierea unor spaţii mai bine plasate sau prin încheierea de contracte directe cu organizatorii acelor târguri.
El a dat asigurări că, în măsura în care sunt resurse financiare, se va da drumul la toate programele de la nivelul Ministerului Economiei care erau prinse în programul de guvernare.
Citește și: România a exportat gaze ieftine în această vară. Gradul de umplere a depozitelor este la nivel de avarie
"De asemenea, ne uităm pe toate programele care erau la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului care erau şi în programul de guvernare, pentru că nu vorbim decât de măsuri care au fost de comun acceptate în programul de guvernare. O să ne uităm şi, în măsura în care mai este posibil, pentru că suntem totuşi la sfârşitul lunii septembrie, şi există surse de finanţare o să dăm foarte repede drumul la ele", a menţionat ministrul.
El a admis că a văzut în lucrarea lansată de CNIPMMR acea incertitudine care vine din rândul întreprinzătorilor legată de valul 4 al pandemiei de Covid-19 şi a subliniat că vaccinarea este cea mai bună formă de protecţie nu numai a sănătăţii populaţiei, cât şi a economiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.